måndag 7 mars 2011

Tematrio - Noveller/Novellsamlingar

Under lång tid har jag sagt att jag inte är så förtjust i noveller. Men kanske börjar jag faktiskt bli det i alla fall. (Och då har jag inte ens läst Båten ännu.) Berätta om tre noveller/novellsamlingar du tycker om!

1. Det där som nästan kväver dig av nigerianska Chimamanda Ngozi Adichie är min senast lästa novellsamling. Adichie fokuserar på kvinnors situation, kvinnor i nutid och kvinnor från förr. Hälften av berättelserna utspelar sig i Nigeria, resten i USA. Här skildras den politiska oron i hemlandet, utbrotten av våld och förtryck, den tidiga kolonisationen av landet, det godtyckliga systemet när det gäller möjligheten att få asyl samt svårigheterna att anpassa sig i en exiltillvaro. Adichie styrkor är hennes förmåga att med små medel teckna personligheter som känns trovärdiga och som berör samt att det i berättelserna ofta inträder en vändning som tvingar både huvudpersonerna och läsaren att omvärdera tidigare förhållningssätt.

2. En spik, en ros av belgiska Madeleine Bourdouxhe är min favorit bland novellsamlingar. Novellerna innehåller upplysta ögonblicksbilder, där varken historia eller framtid spelar någon roll. På något närmast magiskt sätt uttrycker författaren allt som är värt att veta om livet, i några korta rader. Som läsare blir man andlöst betagen av de här unika kvinnoporträtten och den poetiska texten. Novellerna i En spik, en ros innehåller en blandning av vardaglighet och omvälvande händelser. Här finns kvinnorna när de stökar i köket, när de älskar passionerat och när de begår mord.

3. Främmande jord av indiska Jhumpa Lahiri påminner tematiskt delvis om Adichies noveller. Berättelserna skildrar lågmält och nyanserat hur exilproblematiken gestaltar sig under olika perioder i livet. Huvudpersonerna brottas på olika sätt med ett främlingskap och en kulturell rotlöshet. Här finns dock inte den invandrarmisär man ofta möter i litteraturen, exilproblematiken är nedtonad, men ändå ständigt närvarande i skildringarna av familjerelationerna. Lahiri berättar sina historier på ett lågmält sätt och hon har förmåga att berätta om det vardagliga utan att det upplevs som trivialt.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

7 kommentarer:

 1. Här kommer mitt bidrag:

  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2011/03/tematrio-novellernovellsamlingar.html

  SvaraRadera
 2. Här kommer min trio:

  http://preciousfragmentation.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Tematrio färdig även hos mig!

  SvaraRadera
 4. Nu finns det tips hos mig!

  http://uppbokad.blogspot.com/2011/03/novelltrio.html

  SvaraRadera