onsdag 9 mars 2011

Och 8 män

Även om de flesta kvinnoskildringar jag läst är skrivna av kvinnor, finns det en hel del att läsa om kvinnor som är skrivet av män. Här är mina 8 favoriter:

Isslottet av Tarjei Vesaas. En underbar liten berättelse om den gryende vänskapen mellan två elvaåriga flickor, Siss och Unn. Vackert, nyanserat och vemodigt.

Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Ömsinta skildringar av Kristina och Ulrika, två mycket olika kvinnor som till slut lyckas överbrygga sina olikheter i en varm vänskap.

Easter Parade av Richard Yates. En inkännande gestaltning av två systrars liv från barndomen till ålderdomen.

Min mamma av Tahar Ben Jelloun. En mycket vacker, vemodig skildring av en kvinnas livsvillkor, i en värld där hennes ord väger mycket lätt.

Adams revben av Nuruddin Farah. Trots brist på utbildning kämpar den unga Ebla för sin värdighet och rätten att skapa sitt eget liv. Ett fängslande kvinnoporträtt i en främmande värld.

Det går an av Carl Jonas Love Almqvist. Albert och Sara är förälskade, men för att gifta sig kräver Sara att de skall leva i ett jämlikt äktenskap. Tidig feministisk litteratur.

Tant Theodora av Patrick White. Ett fantastiskt porträtt av en kvinna som aldrig lyckas passa in i samhället eller nå fram till andra människor.

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Denna serie om den stora omvandlingens tid innehåller fina kvinnoporträtt, bl a av Lotten och hennes äldsta dotter Emelie.

* Anna Karenina och Madame Bovary skulle kanske hamnat på listan om jag lyckats läsa ut dem *

4 kommentarer:

 1. Ah, tant Theodora glömmer vi aldrig eller hur!?:-)

  SvaraRadera
 2. Min mamma och Easter Parade finns färskt i mitt minne och de var fantastiska kvinnoporträtt båda. Goda val!

  SvaraRadera
 3. Nej Theodora förblir ett roligt resminne :-)

  Har du läst Nuruddin Farah, Anna?

  SvaraRadera
 4. Och Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg :)

  SvaraRadera