onsdag 16 mars 2011

Samtida svenskor

När jag kikar i förlagens kataloger ser jag mängder av romaner skrivna av relativt unga (eller åtminstone ännu levande) svenskor. Och jag ser att det bloggas om Elin Boardy, Kristina Sandberg, Aino Trosell, Beate Grimsrud, Sigrid Combüchen m fl. Mycket verkar vara intressant och nu vill jag gärna ha lite skräddarsydda tips av er som känner mig. Jag tycker mer om romaner som utspelar sig i dåtid när det gäller svensk litteratur och jag tycker absolut inte om samtida diskbänksrealism. Problem med att få till städningen och bråk med maken om vem som ska vabba intresserar mig inte. Ge mig nu lite tips på samtida svenskor som skriver fint om sådant ni tror jag skulle vara intresserad av!

7 kommentarer:

 1. Jag tror verkligen att du skulle gilla Elin Boardy! Hennes "Allt som återstår" (heter den väl?) är en historisk roman som utspelar sig i Sverige runt förra sekelskiftet. Henens senaste "Mot ljuset" är också väldigt lovande och utspelar sig i Malaja (nuvarande Malaysia) strax efter andra världskriget. Jag tror som sagt att du skulle gilla båda med reservation för att jag ännu inte läst ut "Mot ljuset" så helt bergsäker på den kan jag ju inte vara ;)

  SvaraRadera
 2. Helena, du hann före tänkte just nämna Boardy! Så läs Boardy!

  SvaraRadera
 3. Min rekommendation är Agneta Pleijel, om du inte redan är bekant med henne. Jag läser just nu Syster och Bror, tredje delen i trilogin om en riktig släkt (författarens egen) som levde och verkade i Sverige på 1700-1800-talet. De första är Drottningens chirurg och Kungens komediant.

  SvaraRadera
 4. Hm, tänkte också tipsa om Boardy. Ska just läsa hennes nya, den förra andades Moberg och Fogelström. Dåtida diskbänksrealism förvisso.

  SvaraRadera
 5. Jag har just upptäckt Elisabet Nemert som skriver historiska romaner. Håller på med Ödets hav som är fängslande om Gotland på 1300-talet.

  SvaraRadera
 6. Tar genast till mig tipset om Boardy. Pleijel har jag testat en gång, men av någon orsak fastnade jag inte för henne. Likadant med Nemert.

  SvaraRadera
 7. Många tips får du i "52 kvinnliga författare" (eller de två böckerna om "Systrar")

  Till exempel MajGull Axelsson, Carina Burman, Beate Grimsrud,
  Martina Lowden, Cilla Naumann, Linn Ullmann, Johanna nilssonm Christine Falkenland ...

  lena kjersén edman

  SvaraRadera