tisdag 8 mars 2011

Mina åtta

Jag har slitit mitt hår i förtvivlan i försöken att välja ut endast 8 kvinnor att tipsa om idag. Bokmania, En bokcirkel för alla och Bai har också tipsat om fantastiska skrivande kvinnor idag. Här är de 8 jag till slut valt, det här är böcker skrivna om kvinnor av kvinnor.

Sultanbrudens skugga av Assia Djebar. Om de båda brudarna Isma och Hajila samt mödrar och döttrar. En fantastisk roman om kvinnors relationer, som skildrar en grym värld på poetisk prosa.

Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector. Om skapandet av den fattiga unga kvinnan Macabéa, som lever ett intetsägande, torftigt liv i Rio de Janeiro. Unik berättarstil.

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson. En roman om upproriska kvinnors vänskap och kvinnors livsvillkor.

Utrensning av Sofi Oksanen. Om den unga kvinnan Zara, som har lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Och om den gamla estniska kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia.

Darling River av Sara Stridsberg. En genialiskt komponerad berättelse om tillfångatagna honor, skriven på ett glasklart språk. Uppskakade bra!

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall. Om kärlek, äktenskap, sinnessjukdom och klassamhälle. En oerhört vacker, gripande berättelse och ett dokument över den tid då arbetare sköts.

En spik, en ros av Madeleine Bourdouxhe. Noveller som innehåller upplysta ögonblicksbilder, där varken historia eller framtid spelar någon roll. Unika kvinnoporträtt och poetiskt språk.

Den röda soffan av Michèle Lesbre. En roman om vänskap, kärlek, hoppet om en bättre värld och livets resor.

3 kommentarer:

 1. Her var det mange ukjende namn for meg, men dei eg kjenner kan eg seie meg einig i at fortener å vere med.

  En spik, en roshøyrest veldig fin ut. Den skal eg sjå om eg klarer å få tak i.

  SvaraRadera
 2. Tack Violen.

  Ja, det är en oerhört fin novellsamling, Bai.

  Jag kommer att fuska lite och göra en lista på 8 män som skriver om kvinnor, Ivana och där tar jag med Yates.

  SvaraRadera