måndag 28 mars 2011

Tematrio - Historiska romaner

Den sista delen i Jean M Auels serie om stenåldersflickan Ayla kommer snart att ges ut. Jag har läst de tre första, men avstår nu resten. Men, även om jag inte har lust att läsa just de här böckerna inspirerades jag att välja historiska romaner som denna veckas tema. Berätta om tre historiska romaner du gärna vill tipsa om!

1. Mina absoluta favoriter här är Vibeke Olssons romaner om slavinnan Callistrate och hennes efterkommande. Hedningarnas förgård, Kvarnen och korset, Sabina, Sabina och Alexander, Krigarens sköld, En plats att vila innehåller intressanta, detaljerade skildringar från 200-talets Rom samtidigt som vi får ta del av människornas försök att hantera slaveri, kärlek och religion.

2. Jag är också mycket förtjust i Jan Guillous serie om tempelriddaren Arn, Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren, Riket vid vägens slut, Arvet efter Arn. Ofta tycks diskussion handla om huruvida Guillous skildring är "sann" eller inte. Det bryr jag mig inte om, det här är underhållning på hög nivå.

3. Kristin Lavransdotter, av Sigrid Undset, är en historisk romantrilogi, bestående av Kransen, Husfrun, Korset. Denna trilogi bidrog till att Undset erhöll Nobelpriset 1928. Berättelsen utspelar sig under 1300-talet i Norge. Intressant och läsvärd om än inte så lättläst.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

13 kommentarer:

 1. En tematrio er på plass!

  http://anitabs.blogspot.com/2011/03/tematrio-historiske-romaner.html

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte bra om Arn-böckerna. Mer den första än de andra. Men det var nog mycket att jag blev positivt överraskad av den första.

  Min trio är HÄR

  SvaraRadera
 3. Nu var det länge sedan jag var med på en tematrio. Hög tid alltså!
  Min trio

  SvaraRadera
 4. Här är min trio.
  http://mimmimarie.blogspot.com/2011/03/tematrio-historiska-romaner.html

  SvaraRadera
 5. Vilka fina tips du ger. Böckerna om Sabina hade jag nästan glömt av, de är ju så bra. Arnserien gillade jag också. Jag har själv inte så mycket att bidra med itan ser fram emot att läsa er andra...

  SvaraRadera
 6. Min trio finns här: http://cinnamonbooks.wordpress.com/2011/03/28/tematrio-historiska-romaner/

  SvaraRadera
 7. Här har ni mina favoriter bland historiska romaner:
  http://erikasbokprat.blogspot.com/2011/03/tematrio-historiska-romaner.html

  SvaraRadera
 8. Här är min tematrio! http://boktimmen.blogspot.com/2011/03/tematrio-historiska-romaner.html

  SvaraRadera
 9. Nu finns min trio i bloggen (historiska romaner har jag ju läst en del...): http://www.fiktiviteter.se/2011/03/31/tre-historiska

  Om Arn förresten så bryr jag mig inte heller om ifall det är sant eller inte (man brukar ju inte ställa sannhetskrav på andra romaner...) men jag hade svårt att komma in i den första boken som jag upplevde som väldigt seg. Kanske gav jag upp för tidigt...

  SvaraRadera
 10. Här har ni mina tre tips!
  http://boktagen.blogspot.com/2011/03/tematrio-historiska-romaner.html

  SvaraRadera
 11. Jag har också tre historiska romaner hos mig nu:

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2011/04/01/tematrio-om-historiska-romaner/

  SvaraRadera
 12. Historiska böcker är inte riktigt min grej, men mina tre utspelar sig i alla fall inte nu. http://www.enligto.se/2011/04/01/jag-lever-garna-i-nuet/

  SvaraRadera
 13. Min trio:

  http://abibliofobi.blogspot.com/2011/04/tematrio-historiska-romaner.html

  SvaraRadera