torsdag 10 mars 2011

Hafia

Lagom till Internationella Kvinnodagen publicerade förlag Elisabeth Grate sin första novell i en planerad serie. Vid första ögonkastet såg den lilla boken rar och lättläst ut, men det visade sig snart att innehållet var allt annat än lättsamt.

Hafia av libanonfödda Vénus Khoury-Ghata handlar om den unga fattiga byflickan Hafia (Barfota) som kommer till Beirut för att arbeta och bo hos författaren. Hafias traditionella levnadssätt gör det omöjligt för henne att lära känna andra ungdomar, men en dag lyckas författaren övertala henne att låna en röd klänning och gå ut i denna. Något inträffar under denna kväll som får katastrofala konsekvenser.

Hafia är en liten, men tyvärr mycket angelägen berättelse om kvinnors livssituation i vissa delar av världen. Boken är en smärtsam påminnelse om att kvinnor i vissa delar av världen inte är annat än mäns leksaker och ägodelar.

Den grymma handlingen i berättelsen kontrasteras effektfullt mot författarens underbart vackra prosa. I inledningen skapas omedelbart högra förväntningar både på innehåll och språk, förväntningar som infrias med råge:

"HAFIA, "Barfota" på arabiska, kom från en by i södern som var så fattig att till och med gräshopporna vände om när de fick se den."

Förutom novellen Hafia har jag av författaren läst Sju stenar till den otrogna hustrun. I en liten, avlägsen by vid öknens rand väntar den gravida trebarnsmamman Noor på sitt straff, hon är skyldig till äktenskapsbrott och dömd att stenas till döds. En dag kommer en fransk kvinna, en hjälparbetare till byn och engagerar sig i Noors öde. Kvinnornas liv sammanflätas på ett oväntat sätt. Läsning av denna författare rekommenderas.

1 kommentar:

  1. Hej,
    Har avverkat min resa till Libanon och läst "Sju stenar till den otrogna hustrun". Här är mitt inlägg: http://kajsastinas.blogspot.com varma hälsningar

    SvaraRadera