torsdag 31 mars 2011

Huset vid moskén

Huset vid moskén av Kader Abdolah

Huset vid moskén är ett familjeepos, som utspelar sig i Iran under slutskedet av shahens styre och under den islamistiska revolutionen. Centrum för berättelsen är huset med alla dess olika invånare. Här bor tre kusiner: köpmannen Agha Jan, imamen Alsaberi, böneutroparen Agha Shoja och deras familjer. Under många generationer har familjen styrt det mesta i staden Senejan. I samband med att de nya religiösa ledarna vinner anhängare förlorar familjen sin tidigare ställning, krav ställs på människorna att anpassa sig till de nya mycket strikta religiösa lagarna, makten ligger nu i fanatikernas händer.

Huset vid moskén är framför allt en intressant berättelse om svunna tider, fanatismens fula tryne och mänskliga reaktioner i kristider. Paula beskriver boken "mer som en historiebok än en roman, men i så fall en historiebok avsett för ungdomar" och det är en träffande iakttagelse. Vi får följa familjens liv utifrån och vi får i boken en genomgång av historiska skeenden.

Huset vid moskén är en roman jag sannolikt hade alltför högt ställda förväntningar på. Det här är en perfekt "första-bok" att läsa om man vill ta del av Irans fascinerande historia. Efter att ha läst Persepolis och Att läsa Lolita i Teheran förväntade jag mig fördjupad, nyanserad förståelse och en berättelse som skulle beröra mig. Tyvärr blev det inte riktigt så, trots att romanen har många förtjänster. Romanens styrka är dess skildring av vardagslivet i huset, det är utmanande och givande att försöka förstå de outtalade förväntningar som styr familjemedlemmarna. Framför allt är det kvinnornas liv i huset som engagerar mig. Min besvikelse orsakas främst av tämligen ytliga, platta personteckningar, man kommer inte människorna inpå livet. Berättelsen skulle också vunnit på att berättas mindre linjärt och med fler berättarröster. Dessutom innehåller boken en hel del språkliga brister, sannolikt beror en del på översättningsmissar.

6 kommentarer:

 1. Håller helt med dig. Jag fick också en intressant kommentar på mitt inlägg om boken:
  http://mikaelastigsdotter.blogspot.com/2011/03/huset-vid-mosken-av-kader-abdolah.html

  SvaraRadera
 2. Tack för att du läste den och berättade om den. Min tid bara rann iväg.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig om de platta och kankse ngt stereotypa personerna samtidigt som jag uppskattade det lättlästa.

  SvaraRadera
 4. Jag gillade den (Huset vid moskén) och det tror jag beror på att den är relativt lättläst. Lätt att ta till sig på något vis.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är ju en lättläst bok om mycket intressanta händelser. Det är väl en bok värd både ris och ros. Jag är säker på att jag varit mer positiv om jag inte läst Att läsa Lolita i Teheran som handlar om samma tidsperiod.

  SvaraRadera