lördag 1 november 2008

Striden om hennes döda kropp...

...rasar vidare. I DN pågår nu en ganska hätsk debatt om Victoria Benedictsson. Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap, har riktat kritik mot Svenska Akademiens utgivning av Victorias texter i sin klassikerserie och menar att denna publikation inte tar hänsyn till "historiska förvanskningar" av texterna. Vidare har Lisbeth kritiserat Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap med genusinriktning, för forskningsetiska brister.

Nu har Lisbeth fått svar på tal av Ebba och Horace Engdahl, Svenska Akademiens ständiga sekreterare och Ebbas make, som menar att man måste respektera Victorias sista vilja att efterlämna sin litterära kvarlåtenskap till vännen Axel Lundegård, väl medveten om "att han, som ständigt var luspank, skulle se till att trycka allt som gick att sälja". Birgitta Holm, professor i litteraturvetenskap och författare till en monografi om Victoria Benedictsson, ger sig in i diskussionen genom att hävda att Lisbeth förvanskar Victorias texter och att hon dessutom gör det på ett ovanligt flagrant sätt. Ingeborg Nordin Hennel, professor emeritus i litteraturvetenskap kritiserar då Birgittas försök att misskreditera Lisbeth och därefter håller hon sig till att skriva intressanta saker om Victoria Benedictsson.

Det är underhållande att följa giganternas kamp, även om en del ordväxlingar påminner om en situation jag igår bevittnade då jag hämtade dottern på dagis. Ingeborg Nordin Hennel ger dock ett seriöst och kunnigt intryck, jag måste googla och ta reda på mer om henne. Alla artiklar kan läsas här. Notera att länken går till den senaste artikeln, läs dem i kronologisk ordning genom att börja underifrån under rubriken "Fler artiklar". Jag har tidigare bloggat lite om artiklarna här.

2 kommentarer:

  1. Litteraturvetenskapen är verkligen ett ämne som det svänger om, även om alla grepp inte verkar lika rena. Kanske blir de länkade debattinläggen stoff för framtida forskare inom litteraturvetenskapen?

    SvaraRadera
  2. Jag här finns nog en hel del för framtida forskare. Jag är ju van vid alla hätska stridigheter inom psykologins område, men hoppades (naivt så klart) att det inte skulle vara likadant inom litteraturveteskapen.

    SvaraRadera