söndag 2 november 2008

Kapitelböcker - tips önskas

Jag har fått en fråga om tips på kapitelböcker för en 5-åring, men tycker inte att jag har några riktigt bra förslag att komma med. Astrids böcker om Emil, Lotta, Bullerbyn och Pippi m fl finns så klart, men jag misstänker att de kanske redan är lästa. På Barnens Bokklubb kan man söka specifikt på boktyp och ålder (fantastiskt bra!) och där hittade jag lite alternativ som jag skulle vilja höra era åsikter om.

Viveka Lärns serie om Mimmi bl a Monstret i skåpet
Eva Bexells böcker om Morfar Prosten bl a Prostens barnbarn
Serien om årstider/högtider bl a Sagor om julen
Lin Hallbergs böcker om Samuel och Amanda bl a Samuels cirkuslada
Ulf Starks Liten och stark innehåller bl a klassikern Kan du vissla Johanna
Jujja Wieslanders Mamma Mu-böcker bl a Mamma Mu klättrar i träd
Carin Wirséns Sockerbullen på Kruskakullen
A.A. Milnes Puh-böcker bl a Nalle Puhs godnattsagor
Barbro Lindgrens böcker om Loranga

Vad tycker ni om de här böckerna, kan det vara något för en 5-åring? Kom gärna med synpunkter och fler förslag!

-------------------------------------------------------------------------------------

Uppdaterat med massor av fina förslag - tack!

Pelle Svanslös av Gösta Knutsson
Kommissarie Tax av Elsie Petrén
Plupp och andra böcker av Inga Borg
Eddie av Viveka Lärn (från c:a 7 års ålder)
Farmorsresan av Edith Unnerstad
Zigge av Inger Lindahl

Dessutom verkar Viveka Lärns serie om Mimmi och Eva Bexells böcker om Morfar Prosten vara uppskattade av många barn.

9 kommentarer:

 1. Pelle Svanslös och Kommisarie Tax gillade mina barn i den åldern.

  YLVA

  SvaraRadera
 2. Jag hittade info om Kommissarie Tax på Bokus och de verkar vara både roliga och spännande. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Jag måste helt okunnig fråga: vad är en kapitelbok?

  SvaraRadera
 4. När jag för länge sedan (1986) jobbade på bibliotek var det första- och andraklassarna som ville ha böckerna om prostens barnbarn.
  Möjligen kan det ha varit någon slags snöbollseffekt, att det var "inne" att läsa dem, ingen aning.

  SvaraRadera
 5. Jag minns att min pappa läste Bexells böcker om morfar prosten för oss och både min bror (som är fyra år yngre) och jag som måste varit i sexårsåldern, uppskattade dem. Sedan läste jag dem själv i åttaårsåldern.

  SvaraRadera
 6. På tal om något annat - barnböcker till exempel - hade mina föräldrar med sig två barnböcker av Inga Borg när de hälsade på. Det var favoritböcker när jag var liten, liksom hennes Plupp-böcker. Har du läst dessa?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Inga_Borg

  SvaraRadera
 7. Jag och mina barn älskade Mimmi-böckerna, från ungefär 6 års ålder. Och ännu mer älskade vi Lärns Eddie-böcker, men de är lite "svårare" på ett sätt, så dem kan man nog vänta med tills 7-årsåldern.
  Däremot kan jag varmt rekommendera Edith Unnerstads "Farmorsresan". Den handlar om Pelle-Göran (tror jag mig minnas att han hette) som är fem år. Jättebra, spännande, rolig och lite exotisk eftersom den utspelar sig i Skåne för en sådär 50 år sen. Tyvärr en lite bortglömd bok. Om du har tur finns den på ditt bibliotek!
  Loranga tycker jag personligen vänder sig till lite äldre barn, men av någon anledning älskar min 5-åring den, så det är bara att prova!
  Och glöm för all del inte bort Inger Lindahls ljuvliga Zigge med Z! En riktig höjdare!

  SvaraRadera
 8. kontakt, en kapitelbok är helt enkelt en lite tjockare bok med flera kapitel i. I den kanske man då läser ett kapitel varje kväll. Yngre barn klarar inte av så mycket text eller att hålla berättelsen i minnet så för dem läser man kortare bilderböcker. Och jag hade heller inte en tanke på sådana indelningar innan jag fick ett barn och det blev ktuellt.

  Tack så mycket alla för mängder av kommentarer och fantastiska tips. Jag gör så att jag sammanfattar dessa i det ursprungliga inlägget.

  SvaraRadera
 9. Jag glömde att svara full bokhylla att jag älskade Plupp när jag var liten, men jag tror inte att jag läst ngt annat av författaren.

  SvaraRadera