fredag 7 november 2008

Månadssummering - Oktober

Ett litet antal böcker blev lästa under oktober, för jag ägnade mycket tid åt att blogga och läsa om litteratur i stället. De romaner jag läste var dock oerhört bra.

Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector

Denna lilla, men innehållsrika, roman handlar om den fattiga, unga kvinnan Macabéa, som lever ett torftigt liv i Rio de Janeiro. Denna roman behandlar också hur jaget, författaren Rodrigo S.M. försiktigt närmar sig sina föreställningar om Macabéa och ger henne gestalt. Upplägget gör att man som läsare även blir medskapare till berättelsen.


Guds barmhärtighet av Kerstin Ekman

Barnmorskan Hillevi flyttar norrut för att vara nära prästen Edvard, som hon är hemligt förlovad med. Men Edvard tycks vara tveksam till relationen och Hillevi träffar den godhjärtade jämten Trond. Ekmanskt mörkt och stämningsfullt. Lyssnade på boken och tyvärr förlorade jag en hel del innehåll, då jag inte hängde med i alla dialektbyten.


Midnattsbarnen av Salman Rushdie

Midnattsbarnen är en allegori över Indiens och Pakistans historia skriven i magisk realistisk stil. Romanen är en färgsprakande, fantasifull skröna fylld av underfundiga personbeskrivningar, dråpliga händelser och ett djupt allvar under all prakt. Författaren uppvisar en infallsrikedom av sällan skådat slag, och en enorm berättarglädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar