onsdag 17 maj 2017

Feministisk litteratur till läsutmaningen


Sommarens feministiska läsutmaning utgår från den Feministiska kanon ni kan hitta hos Feministbiblioteket, med tillägg av allas våra tips och förslag. Här kommer mina förslag på litteratur, jag har listat både lite mer lättlästa böcker och romaner från stora delar av världen. Alla kanske inte orkar läsa något teoretiskt mastodontverk, men Buregren, Adichie, och Mattisson kan alla läsa. Länkarna går till recensioner jag skrivit.

Böcker jag vill tipsa om
Feminism pågår av Sassa Buregren och Elin Lindell
Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie
Pärlor och patroner : 60 historiska kvinnoporträtt av Loka Kanarp
Hjältinnor av Kate Zambreno
Feminismens ABC av Lisa Mattisson
Ja till Liv av Liv Strömquist
De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg

Romaner jag vill tipsa om
Förändringar av Ama Ata Aidoo
Sultanbrudens skugga av Assia Djebar
Tre kvinnor av Marie NDiaye
Adams revben av Nuruddin Farah
Sju stenar till den otrogna hustrun av Vénus Khoury-Ghata
Rismodern av Rani Manicka
Vi kom över havet av Julie Otsuka
Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood
Rotlös av Tsitsi Dangarembga (ej läst)
Allt detta tillhör mig av Petra Hůlová
Maken av Gun-Britt Sundström

Några fler tips kan ni hitta här på min 10-lista över kvinnor som skrivit om kvinnor.

Böcker jag är nyfiken på
The Little Book of Feminism av Harriet Dyer
Bad Feminist av Roxane Gay
SCUM Manifest av Valerie Solanas
Män förklarar saker för mig Rebecca Solnit
Kvinnor utan män av Shahrnush Parsipur
Feminism och kyrkan red Lina Mattebo
Stå i bredd : 70-talets kvinnor, män och litteratur av Ebba Witt-Brattström
Vad bör göras? Jämställdhet och politik under 50 år av Yvonne Hirdman

Jag hoppas att alla som vill vara med och läsa feministiskt i sommar har lust att skriva ett eget inlägg antingen med tips på böcker eller med tankar kring böcker ni är nyfikna på. I slutet av maj skriver jag ett inlägg där ni själva kan lägga till en länk till era tipsinlägg. Hoppas på många tips!

6 kommentarer:

 1. intressanta titlar, jag har en hel del i min egen bokhylla

  SvaraRadera
 2. Några klassiska feministiska texter:
  Kate Chopin, The Awakening(Uppvaknandet)
  Virginia Woolf, To the Lighthouse (Mot fyren)
  Mary McCarthy, The Group (Gruppen)
  Sylvia Plath, The Bell Jar (Glaskupan)
  Margaret Atwood, The Edible Woman (Den ätbara kvinnan)

  Och ett par som inte är så klassiska men bra:
  Dorothy Sayers, Gaudy Night (Kamratfesten)
  Gail Godwin, Violet Clay (En konstnär föds)  SvaraRadera
 3. Liv Strömquists bok skulle ju vara rolig till den här utmaningen!

  SvaraRadera
 4. jag känner mig lite osäker på hur det här går till. ska vi rapportera vad vi läser?
  jag har läst Adichie nu: http://mrscalloway.blogspot.se/2017/06/alla-borde-vara-femister.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog varit för otydlig. Min tanke var att jag lägger upp ett inlägg i slutet av juni-aug där alla kan posta länkar via inlinkz till sina inlägg. Det medför ju tyvärr att det inte kanske blir så mkt diskussioner förrän i slutet av månaderna, men jag vet inte hur man kan lösa det på annat sätt.

   Radera