onsdag 3 maj 2017

Gruppen

När jag av en slump började lyssna på den här romanen hade jag faktiskt ingen aning om vad det var för typ av bok. Men en klassiker skriven 1963 av en kvinna om kvinnor känns för mig alltid lockande. Nu har jag lite vemodigt lyssnat på de sista meningarna och är innerligt glad att jag inte missade den här boken. Lika glad är jag att jag lever nu och inte på 30-talet, då romanen utspelar sig.

Gruppen handlar om åtta unga medel- och överklasskvinnor som utexamineras från Vassar College 1933 och bosätter sig i olika delar av New York. Kay, Dottie, Helena, Libby, Lakey, Polly, Priss och Pokey blir vänner under studietiden och de fortsätter att umgås även under de år de gifter sig, bildar familj och får barn. Först ut att gifta sig är Kay, som på ett mycket modernt sätt (utan familjen) gifter sig med blivande regissören Harald. De andra följer så småningom efter med äktenskap och barn eller gör andra livsval.

Sex tar ganska stor plats i romanen. Någon skäms över sin onani, någon skäms än värre över att prova ut ett pessar. Ambivalensen inför den egna sexualiteten är stor. Äktenskap och relationer är ett annat tema, som läsare lider man med den unga kvinna som ständigt blir bedragen. Ännu starkare reagerar jag på berättelsen om den unga kvinna som förväntas sminka sig under förlossningen och därefter strikt följa makens regler om amning med 4 timmars intervall, oavsett hur mycket babyn gråter. Det experimenterades friskt på de små under 30-talet, i medicinens heliga namn.

Trots romanens titel Gruppen framträder några av kvinnorna mer som individer än de andra, framför allt gestaltas de i relation till arbete, män, barn och politiska vindar. Gruppen är inte någon sammanhållen, idealiserad grupp, utan helt enkelt några unga kvinnor som står varandra mer eller mindre nära.

Sammantaget är Gruppen en vass och intelligent kollektivroman om unga kvinnor, vars liv berör, engagerar och upprör.
GRUPPEN
Författare: Mary McCarthy
Översättare: Amanda Svensson
Uppläsare: Lo Kauppi
Förlag: Albert Bonniers/Storytel
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Mrs B

8 kommentarer:

 1. Kul att du också gillade. Jag läste romanen 2008 (tur att man kan kolla upp sånt på sin blogg) och skrev så här:
  http://lookingformrgoodbook.blogspot.com/search?q=the+group

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tyckte påfallande lika! Jag lägger upp din länk i min lilla inforuta.

   Radera
  2. Jag brukar ju googla efter länkar, men tänkte inte på att göra det på engelska.

   Radera
 2. Jag läste Gruppen (på svenska) första gången för jättelänge sen, typ slutet av 70-talet, då jag själv var mycket ung, och den gjorde djupt intryck på mig. Jag kan fortfarande minnas hela meningar utantill såväl som enskilda scener. För ett par år sen tänkte jag att jag skulle läsa om den, fast nu på engelska, och ja, den var minst lika bra vid andra genomläsningen. Den borde vara en modern klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den beskrivs av förlaget som en klassiker och det håller jag också med om.

   Radera