söndag 1 september 2013

Jorden Runt IV - Europa

Hoppa ombord, det är dags för avfärd. Vi håller oss hemmavid i Europa under september, hoppas att ni hittar något att läsa som passar er. I slutet av månaden skriver jag ett inlägg och ber er kommentera med länkar till det ni skrivit under första resstoppet. Texterna om böckerna är lånade från förlag/bokhandel.


Andrej Platonov - Lyckliga Moskva (Ryssland)

Moskva Tjestnova är fallskärmshopperska, madonna och hora. Hon är en inkarnation av den lyckliga sovjetmänniska som Stalin beordrar fram i början av 1930-talet. Med blodfull erotisk entusiasm offrar hon bokstavligen sin kropp åt den nya staten och dess av umbäranden och slagord stympade män. Hon lever i symbios med den stad hon är uppkallad efter ett kaotiskt, överbefolkat Moskva, som är tungt av reliker och avskräde och samtidigt stolt axlar rollen av den förverkligade utopins kronjuvel.

Romanen Lyckliga Moskva är en berättelse inifrån denna stad, skriven i absolut realtid. Här möter vi en samling figurer som alla befinner sig i ett ständigt pågående ställningstagande, som handlar om att överleva från sekund till sekund. Utan att dö av skam eller svält. Och de kan inte ens klänga sig fast vid sitt förflutna för alla minnen är obrukbara i den nya tiden.

Att läsa Andrej Platonov är att möta en författare som med förtvivlans energi försöker bygga sig en modell i skala 1:1 av sin egen verklighet, i samma takt som han lever den. Och plötsligt inser den förundrade och gripne läsaren att själva den egendomliga, svårfångade stilen som Platonov skapar av sentiment, förvirring och politisk retorik också är en människa. En människa som du och jag, som på ömma fotsulor försöker ta sig fram genom det kaotiska 30-talets Moskva, eller genom nutidens Sverige.


Silvia Avallone - Stål - (Italien)

De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig. Flickorna är tretton år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket. Anna har stora planer för sitt liv, hon ska läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller bli modell.

Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar. Samtidigt ger romanen en storslagen nutidsbild av livet på Italiens baksida.


Astrid Rosenfeld - Adams arv (Tyskland)

Adams arv är en energifylld och härligt komisk debut. Historien tar sin början med den åttaårige Eddy. Man vet inte mycket om hans far, hette han Sören eller Göran? Hans mor går under epitetet kvinnorörelsens antikrist och ville egentligen bara bli gravid, så vem bryr sig om fadern? Eddy får av sina morföräldrar, Lara och Moses, alltid höra hur lik han är sin morfars bror, gammelmorbror Adam. Familjen för ett kringresande liv där mammans nya man säljer falska fossiler till frustrerade hemmafruar. Eddy växer upp i det här kaoset och blir en olycklig slacker.

Efter mormoderns död hittar Eddy ett manuskript som tar honom och läsaren tillbaka till farbror Adams liv, först i 30-talets Berlin och senare i det ockuperade Polen under 40-talet. När Adam var ung, förälskade han sig i Anna - som snart försvinner i samband med de judiska pogromerna. Adams mormor tar hjälp av en hög officer i den nya naziregimen och han ser till att Adam får en ny identitet och kan ta upp sitt sökande efter Anna i Polen.

Astrid Rosenfeld är född i Köln 1977. Efter gymnasiet tillbringade hon två år i Kalifornien innan hon flyttade till Berlin för att utbilda sig till skådespelare. När hon insåg att hon faktiskt var en ganska dålig skådespelare, bestämde hon sig för att skriva och finansierade detta genom att arbeta som castingagent, vilket inte minst märks i hennes otroliga blick för detaljer och skruvade karaktärer.


Hilary Mantel - Wolf Hall (England)

"Det är en mästerlig prestation, ett litterärt storverk /.../ Det är väldigt sällan man läser en så levande historisk roman /.../ En sexa om jag tänker efter" - Yukiko Duke, Gomorron Sverige "... en oerhört skicklig iscensättning av 1500-talets England och det klaustrofobiska, dödliga och samtidigt tidlösa spelet i den yttersta maktens innersta rum. Trots att läsaren sitter med historiens facit blir berättelsen svårt spännande. Det är, i all enkelhet, ett bevis på mycket hög litterär kvalitet." Peter Fröberg Idling, Tidningen Vi England, 1530-tal. Kung Henrik VIII kan bara tänka på en sak, han måste ha en son. Hans drottning Katarina har bara skänkt honom en dotter. Nu vill han skiljas och istället gifta sig med Anne Boleyn. Men han måste få påvens godkännande och han skyr inga medel. Det gör inte heller Thomas Cromwell, kungens närmaste man och denna berättelses märkliga hjälte.

Brittiska Hilary Mantel har skrivit flera böcker men fick år 2009 sitt stora genombrott med den historiska romanen Wolf Hall. Och vilket genombrott! Wolf Hall belönades med prestigefyllda Man Booker Prize och flera andra stora utmärkelser. Tidningarna utnämnde boken till årets bästa roman och Hilary Mantel till årets författare. Romanen är också den Man Booker Prize-vinnare som sålt bäst genom tiderna.

Wolf Hall är första delen i en trilogi och uppföljaren Bring Up the Bodies kommer på svenska våren 2014. Även Bring Up the Bodies fick Man Booker Prize och Hilary Mantel blev den tredje författaren någonsin att vinna Man Booker Prize två gånger.


Jean-Marie Gustave Le Clézio - Pawana (Frankrike)

Pawana, valfisk på nattick-indianska, bygger på en autentisk historia om valfångaren Charles Melville Scammon som, efter att 1856 ha upptäckt den lagun i Mexiko där gråvalarna årligen samlades för att kalva, beslöt att utrota dem. Efter att senare ha insett sitt oåterkalleliga misstag, ägnade han återstoden av sitt liv åt att skydda valarna.

Nobelpristagaren i litteratur 2008, den franske författaren J. M. G. Le Clézio, föddes i Nice 1940. Han har sedan debuten 1963 skrivit ett fyrtiotal böcker: romaner, noveller, essäer, sagor. Förlaget har tidigare utgivit Afrikanen, Allt är vind, Raga, Hungerns visa och Färder i filmens värld.

16 kommentarer:

  1. Vinden blåser i håret, och vi har gett oss iväg ut på havet! Jag har börjat på Wolf Hall och tycker att den är oerhört fascinerande, men inte särskilt snabbläst. Tur att jag "tjuvstartade" lite i augusti. Jag blev väldigt glad över ditt förslag om att jag skulle bjuda på något ätbart från respektive resmål, och just nu filar jag på ett inlägg om cottage pie.

    Önskar dig en riktigt trevlig resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, kommentera när du bakat klart så länkar jag dig :)

      Radera
  2. Jag hoppar över den här delen av resan, det hinns helt enkelt inte med. Men jag ser fram emot att läsa alla andras "vykort" här på bloggarna!

    SvaraRadera
  3. Min upplevelse av Pawana. Tack för tipset, Lyran!

    http://lasvader.blogspot.se/2013/09/kapitel-4-jmg-le-clezios-pawana.html

    SvaraRadera
  4. Här är mitt inlägg om Cottage pie: http://bakbokmat.wordpress.com/2013/09/03/tema-england-cottsge-pie/ Fler mat- och bakrelaterade inlägg med englandstema kommer framöver. Just nu har jag en plum pudding på gång, men om det blir änbar återstår att se...

    SvaraRadera
  5. Konstigt nog kändes Lyckliga Moskva lite egendomlig http://violensboksida.bloggplatsen.se/2013/09/09/10147881-platonov-andrej-lyckliga-moskva/

    Dessutom är le Clezio försvunnen på mitt bibliotek, två bibliotekarier hade ägnat lång tid och letat men förgäves......Tyvärr. Få se om jag hinner med Stål i alla fall

    SvaraRadera
  6. Jag var helt säker på att jag anmält mig till bokresan men hittar det inte på Din blogg.Jag har varit fripassagerare kan man säga! Så här blir det: http://kajsastina.blogspot.se/2013/08/bokresan-jorden-runt-iv.html och dagens reflektion om Wolf Hall. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Jag kör en favorit i repris idag, utmärkta Stål som verkligen förtjänar en andra publiceringsrunda.
    http://mimmimarie.blogspot.se/2013/09/jorden-runt-med-stal-favorit-i-repris.html

    SvaraRadera
  8. Jag hoppar på i resans gång, kommer dock enbart hinna med att läsa en bok av de fem givna. Är ingen snabbläsare. Vilken bok jag väljer meddelar jag i min blogg.

    SvaraRadera
  9. Goda nyheter. Pawana är återfunnen!

    SvaraRadera
  10. Sådär, nu har jag även repriserat Adams arv och Wolf Hall.
    http://www.mimmimarie.blogspot.se/2013/09/adams-arv-favorit-i-repris-pa-tysk.html
    http://mimmimarie.blogspot.se/2013/08/wof-hall-favorit-i-repris.html

    SvaraRadera
  11. Nu ligger min recension av Stål ute, jag älskade den!

    SvaraRadera
  12. http://frejareddevil.wordpress.com/2013/09/29/bortglomt-jerka-och-stal-jorden-runt-etapp-ett/

    Glömde tydligen länken...

    SvaraRadera