onsdag 4 september 2013

Mat, sexfantasier och gamla greker - Ulysses III

Jag tragglar på tillsammans med Leopold Bloom, som ägnar sig åt att vandra runt i Dublin medan han funderar över livet i allmänhet och kroppens behov i synnerhet. Judar smädas, kvinnors kön väcker fantasier och gommen frestas av allehanda läckerheter. De gamla grekerna hyllas, medan romarna beskrivs som kloakmakare. Kapitel nio utspelar sig på bibblan där allehanda lärda diskussioner om litteratur och filosofi förs. Emellanåt är det intressant, emellanåt är det dötrist. Ungefär en tredjedel av boken är avverkad och jag börjar förstå hur utmattande det är att läsa Ulysses.

4 kommentarer:

 1. Traggla var ordet! Jag har gett upp. Om du stöter på något jätteintressant i boken som kan göra mig motiverad att försöka igen får du gärna hojta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att det kommer att bli intressant i slutet.

   Radera
 2. Använder du dig av någon form av schema över de olika kapitlens teman (språk, organ, färger mm)? Anser du att det tillför något till läsningen i så fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst schemat, men tycker inte att det tillför mig något. Jag har också läst diverse olika recensioner som gjort mig uppmärksam på vissa saker. Det har tillfört mer. Men mestadels läser jag bara som vanligt. Och jag varvar att läsa och att lyssna på en CD-version.

   Radera