fredag 6 september 2013

Sorgsna själar

Åh nej! BLOGGER ÅT UPP MIN RECENSION. Och nu får jag inte till det igen, det är flera veckor sedan jag läste ut boken. Därför får ni lov att nöja er med en minirecension och en bombastisk uppmaning. Det handlar om Sorgsna själar av Léonora Miano, en bok jag verkligen gillade. Mycket kortfattat handlar den om människor med tragiska familjeförhållanden och rotlöshet och utanförskap orsakat av historisk kolonisation och samtida globalisering. Söder om Sahara härskar förtryck och korruption. I Europa lever människorna låtsasliv utan verkligt engagemang för någonting.

Författaren är oerhört vass i sin kritik av samtidsmänniskans dokusåpaexistens och den ännu pågående plundringen av de subsahariska staterna. Personteckningarna varierar, vissa figurer tycks mestadels finnas med som stereotyper medan andra än nyanserade och utvecklas. Språket pendlar mellan att vara kategoriskt korthugget och närmast lyriskt vackert. Handlingen fängslar, berör och upprör. Läs den här boken!

7 kommentarer:

 1. Kul! En av mina läsare ska skicka den till mig i en del av ett bookcrossing-projekt hon är med i. Mycket roligt!

  SvaraRadera
 2. Trist när en recensions försvinner, man blir helt tom!
  Lät som en riktigt bra bok. Ska försöka se om den finns på vårt bibliotek.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Bra bok! Jag har läst men ännu inte skrivit. Bra att du påminner mig! Trist med blogger, jag fick ett antal texter raderade som var förinställda. De publicerades som tomma.

  SvaraRadera
 4. för mig räckte det med rminirecensionen för att jag
  skulle bli övertygad om att den måste jag läsa, Lyran.
  men det är förargligt när någon äter upp ens text...

  SvaraRadera
 5. Intressant! Den här hamnar på min lista över böcker att läsa (och snart!).

  SvaraRadera
 6. Uppskriven i "att läsa" listan. :)

  SvaraRadera