tisdag 10 september 2013

Teddy på ridläger

Teddy på ridläger text av Lin Hallberg, illustrationer av Margareta Nordqvist, utgiven av Rabén & Sjögren, 2013

För ett år sedan fick dottern första boken om Teddy i födelsedagspresent av unga fröken Fiktiviteter. Nu, ett år senare, har vi läst ut bok nummer åtta i serien om Teddy. Och dottern visar inga tecken på att tröttna. Det gör inte jag heller. Lin Hallbergs serie om Teddy är faktiskt inte bara dotterns, utan även min favorit. Förvisso handlar böckerna i hög grad om hästar, men de berör även andra viktiga saker som kamratrelationer och familjekonstellationer. Huvudpersonen Elsa är en riktigt bra person att identifiera sig med. Hon har lätt att ta till tårar när hon känner sig utanför eller orättvist behandlad, hon är rädd för att galoppera för fort och hon älskar alla djur. Just blandningen av rädsla och mod uppskattar både dottern och jag.

I Teddy på ridläger får Elsa äntligen åka på ridläger tillsammans med bästisen Kajsa. Dessutom får tjejerna ta ansvar för alla djuren hemma hos Elsa på Ängalyckan. Och det finns en hel del djur på Ängalyckan; två hästar, en gris, två katter, två kaniner, tre hönor och ett lamm. Och alla ska de ha mat och fint städat i sina bon. På ridlägret får Elsa lära sig att hoppa med Teddy, något som visar sig vara nästan lite för spännande. Och spännande är det verkligen också den sista natten då alla ska sova över på höloftet.

Texten i Teddy-böckerna har ett bra driv och handlingen är precis lagom spännande. Alla hästreferenser passar perfekt för en åttaåring som ridit ett tag. Illustrationerna är svart-vita och mycket charmiga. Djuren är så gulliga att man vill ha dem alla.

Böckerna om Teddy rekommenderas varmt till alla hästintresserade barn. Och till alla föräldrar som minns hur det var att vara på ridläger när man var liten.

2 kommentarer:

  1. En till sak som är suvve med Teddy-böckerna: De är RIKTIGT bra vad det gäller hur man hanterar hästar. Många böcker är antingen fakta böcker eller rent påhitt, men de här böckerna väver in äkta hästkunskap med en bra story. Värt massor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det märks att författaren kan sitt område.

      Radera