lördag 31 augusti 2013

Nattsidan

Nattsidan av Joyce Carol Oates, utgiven av Novellix, 2013

Berättarjaget och hans kollega Perry Moore arbetar med att undersöka och kartlägga personer som utger sig att vara förmedlare av röster från andevärlden. Moore står för ett utpräglat materialistiskt tänkande och ser ingen anledning att betvivla att mediet Fru A. är en bedragerska. Berättaren är dock lite mer tveksam, vissa saker inträffar vid seanserna som skrämmer och är svåra att förklara. Moore tvingas dock mycket bryskt att omvärdera sin position då någon han tidigare känt dyker upp under en seans...

Nattsidan är berättad i dagboksform, vilket ger ett mycket autentiskt intryck. Berättelsen är en klassisk skräckhistoria som utspelar sig i USA under slutet av 1800-talet. Den ruggiga stämningen, där fantasi och verklighet blandas samman, byggs mycket skickligt upp med små medel. Som läsare blir man nästan mot sin vilja indragen i berättelsen som inte släpper taget förrän långt efter sista bokstaven.

Sammantaget är Oates som novellförfattare sparsam och stram med orden. Ändå lyckas hon i detta lilla format förmedla ett vetenskapligt resonemang kring verklighetens beskaffenhet, berätta en ruskigt fängslande historia och gestalta människans sökande efter svar på de eviga frågorna. Mästerligt.

4 kommentarer:

 1. Verkar mycket intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Har bara läst en novell av henne, men den tyckte jag mycket om. Och jag vet ju vilken skicklig författare hon är. Klart intressant tips!

  SvaraRadera
 3. Mästerligt otäckt. Jag läste med skräckblandad förtjusning.

  SvaraRadera
 4. Ja, den var läskig. En av mina första noveller på länge. Tycker Novellix är briljanta i sin idé!

  SvaraRadera