torsdag 26 september 2013

Torsdagens seminarier

Bokmässan inleddes med seminariet Att platsa i en skola för alla med Eva Hjörne och Roger Säljö som pratade om det ensidiga fårhållningssätt som tyvärr ofta präglar elevhälsans arbete. Ensidigt på det sättet att man gärna snabbt fokuserar på något hos det enskilda barnet som orsak till att barnet inte klarar skolan. Jag blev mycket inspirerad av seminariet och ska definitivt köpa in den här boken till vår skolförvaltning.

Därefter gick jag på Andlös spänning och gåtfull magi och lyssnade på Ingelin Angerborn och Rebecka Åhlund. Angerborns realistiska magi har jag bloggat om tidigare här och här. Hon är en favorit. Åhlunds favorit är möjligen lite "hemskare", hon pratade fint om att det är viktigt att prata med barn även om otäcka saker. Jag håller så klart med henne om detta, det värsta vuxna gör att ofta att de lämnar barn ensamma att försöka hantera svåra tankar. Jag blev så glad att jag köpte ett ex av Åhlunds debutbok Flickan på tavlan.

Tredje seminariet handlade om Lustfylld läsning för nybörjare och där samtalade författarna Lin Hallberg och Magnus Ljunggren. Lin Hallberg skriver de fantastiska böckerna om Teddy som jag skrivit om här.

Efter lunch var det dags för ett lite mer "finlitterärt" seminarium med Sara Danius. Hennes bok Den blå tvålen ger ett nytt perspektiv på realismen som helhet och de franska gubbarna Stendhal, Flaubert och Balzac i synnerhet. Det här seminariet hade gärna fått vara lite längre, tycker jag. På 20 minuter hann samtalet bara skrapa lite på ytan.

Dagen avslutades med att Samfundet De Nio delade ut sitt Stora Pris till Aros Fioretos med motiveringen: "för ett gränsöverskridande författarskap, präglat av briljans, humor och värme". Det var inspirerande att se så många kloka människor på en scen. Jag har ju fortfarande inte läst något av Fioretos, lägger omedelbart till Den siste greken på min önskelista.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar