lördag 26 maj 2012

K-märkt smak

K-märkt smak: genuint svenska middagsklassiker av Lilla sällskapet, utgiven av ICA bokförlag, 2012

Det här är absolut första gången ni kan läsa om en kokbok på min blogg, för matlagning är definitivt inte något som intresserar mig. Men det är ju ibland nödvändigt att uppdatera familjens repertoar och det jag gillar mest är traditionell husmanskost. Därför passar en bok med en bild av en klassisk linnehandduk på framsidan perfekt. Och innehållet visade sig också vara i min smak.

K-märkt smak innehåller de maträtter jag växte upp med, det här är mat jag vill laga och dela med min dotter. Boken innehåller ett antal recept på klassiker som Fläskpannkaka, Kokt rimmad oxbringa med rotmos, Plommonspäckad fläskkarré, Raggmunk, Ängamat och Krusbärskräm. Varje recept inleds med en liten beskrivning av rättens bakgrund, t ex kan man i boken läsa att "Kalops är en paradrätt som härstammar i rakt nedstigande led från 1700-talets kalaskokerskor". Och visst är det dessutom intressant att få vet att "Jordgubben hette ananassmultron när den kom till Sverige på 1700-talet".

Själva recepten är nog detaljerade för att en novis i köket ska kunna använda sig av dem, vilket jag verkligen uppskattar. Dessutom får man även förslag på olika tillbehör så att det blir en hel måltid. Fläskpannkakan är redan tillagad och uppäten, Plommonspäckad fläskkarré ser jag fram emot att tillaga till helgen. Och bara det att jag ser fram emot att laga mat är närmast revolutionerande, jag borde så klart tidigare ha förstått att lösningen på mina köksproblem skulle bestå av införskaffandet av fler (kok)böcker.

Sammantaget är K-märkt smak en helt ypperlig inspirations- och informationskälla för den som gillar genuin husmanskost.

2 kommentarer:

  1. Jaha.. den kanske jag ska prova mig på då. För laga mat är något av det tråkigaste som jag vet! :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm, urtrist. Men lösningen är nog några nya kokböcker :-)

      Radera