fredag 4 maj 2012

Jane Eyre - serieversion

Jane Eyre av Charlotte Brontë, manus och illustrationer av Amy Corzine, John M. Burns, Terry Wiley, utgiven av Argasso, 2011

Den föräldraslösa Jane växer upp hos rika släktingar i 1800-talets England. På sin dödsbädd tvingar morbrodern sin hustru att lova att ta hand om Jane, ett löfte den elaka mostern håller på sitt eget sätt. Flickan får nätt och jämnt mat och husrum, men inget annat. Så småningom skickas hon väg till en välgörenhetsskola där flickorna lever mycket spartanskt. Jane växer upp och som vuxen får hon tjänst som guvernant hos den mystiske Mr Rochester. Han väcker snart varma känslor hos Jane, men komplikationer hindrar paret från att leva tillsammans som man och hustru.

Resten av handlingen är nog känd för de flesta av er, men jag skriver inget mer för att inte avslöja för mycket. Jag är osäker på om jag verkligen läst Jane Eyre tidigare eller om jag bara sett ett antal filmatiseringar. I vilket fall blev jag mycket förtjust i delar av handlingen, som jag fick upp ögonen för i det här seriealbumet. Kärlek mellan två fula personer, kan den existera? Ja, enligt Charlotte Brontë i alla fall. Så befriande skönt att Jane inte blev vacker till det yttre så fort hon fann kärleken. Dessutom tycker jag mycket om skildringen av Janes egenskaper, hon framträder som en viljestark och rättfram person.

Faktum är att jag gillade serieversionen av Jane Eyre även om jag inledningsvis var lite skeptisk. Naturligtvis går en del stämning förlorad och berättelsen blir något ytligare, men jag dras ändå in i handlingen och känner med huvudpersonerna. I en serieroman blir det av naturliga skäl mycket fokus på dialoger och en del annan text försvinner. Ibland blir det lite stolpigt, men för det mesta fungerar det förvånansvärt bra i Jane Eyre.

Förutom själva berättelsen innehåller boken ett persongalleri, en skildring av hur bilderna skapats och en faktadel om författaren. De här delarna uppskattades.

Sammantaget tycker jag att det fungerade utmärkt att läsa Jane Eyre i serieversion, testa du också.

6 kommentarer:

 1. Den ligger i önskelistan på Adlibris men ska läsa boken först :D Äger den nya filmatiseringen också. Hahaha tror du jag gillar Jane Eyre? ;)

  SvaraRadera
 2. Jag gillade också seriealbumet och Jane Eyre är min favoritkaraktär alla kategorier. Serien gjorde boken rättvisa men mycket har förstås utelämnats så en omläsning av Jane Eyre till sommaren rekommenderas (alltid)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde kanske lägga till den i min klassikerlista.

   Radera
 3. Inte första gången den kommer ut i serieform, jag kommer ihåg att jag som barn läste den som Illustrerad klassiker.

  SvaraRadera
 4. Gillade verkligen boken så nu vill jag läsa seriealbumet också!

  SvaraRadera