tisdag 22 maj 2012

Tesslas mamma vill inte

Tesslas mamma vill inte av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund, utgiven av OLIKA förlag, 2010

Tesslas mamma har en sån där dag man kan ha ibland, en sån dag man inte vill göra någonting. Tesslas mamma vill inte gå hem från parken, hon vill inte klä av sig, tvätta håret eller kissa. Och hon vill absolut inte gå och lägga sig. Tessla försöker få sin mamma att göra som hon säger, men mamman vägrar. Tessla får lov att vara uppfinningsrik för att komma på olika saker som gör mamman mer samarbetsvillig.

Tesslas mamma vill inte är en humoristisk bok som skildrar den så kallade trotsålderns melodramatiska utspel. När man är 2½ vill man faktiskt få lov att bestämma en del saker själv, och för vissa (läs alla) växer det behovet inte bort. Både barn och föräldrar vill och har rätt att bestämma en del saker själva. Vad man får bestämma är en annan fråga. Och hur ska man få någon att göra som man vill, när den personen vill något annat? Tessla har lärt sig att man genom att leka, busa, låtsas och ge närhet kan få en trotsig mamma att göra som man vill. Hon verkar ha haft en bra förebild, någon som förstår hur barn tänker.

Texten i Tessla-boken är lättläst och passar för de yngre förskolebarnen. Bilderna är uttryckfulla och har fått både mamman och dottern att förtjust fnissa. Innehållet passar för de yngre barn man ofta beskriver som trotsiga (fast de egentligen bara försöker förstå och använda sin vilja), men boken passar även bra för en 6-åring som börjat läsa själv. Dotterns enda kritik är att de glömt svansen på j hela tiden! Dessutom passar Tessla-boken för alla mammor som ibland inte alls har lust att uppföra sig som det förväntas.

5 kommentarer:

 1. Ha, ha ... låter ju riktigt kul. Opp-och-nervända världen :-)

  SvaraRadera
 2. Efter ditt Tematrioinlägg gick jag idag och lånade den på biblioteket. Treåringen är måttligt entusiastisk men har ändå velat läsa den tre gånger. Jag gillar den och maken hatar den. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en annan som maken kanske skulle gilla bättre; Tesslas pappa vill inte :-)

   Radera
  2. Jag såg det i bibliotekskatalogen men hittade den inte och det var inte att det var mamman det handlade om som var problemet. ;-)

   Radera