söndag 20 maj 2012

Vad vill jag egentligen ha?

Alltså det här med surfplattor och läsplattor, vad är det egentligen jag vill ha? Och finns det jag vill ha? Jag har svårt att läsa på vanlig skärm, har opererat båda ögonen för grå starr och klarar inte att läsa på upplyst skärm. Alltså går surfplattorna bort. Och det är väl OK, surfa kan jag ju enkelt göra både på dator och telefon.

Läsplatta har jag ju varit sugen på länge - fast jag inte riktigt vet vad jag ska ha den till. Jag vill ju fortsätta köpa böcker och jag lånar ljudböcker på bibblan. Det finns inte så många böcker jag skulle vilja läsa på platta i stället för som vanligt, undantaget t ex Anna Karenina (den är för tung att läsa! rent bokstavligt). Men när jag kikar på Bokus finns inte Anna K som e-bok, inte på svenska. Något annat jag gärna vill läsa på platta är den kurslitteratur vi ska läsa på grundkursen i litteraturvetenskap. Men inte heller något av detta hittar jag i e-format. Är det verkligen så att endast de senaste årens populära böcker utgivna av de lite större förlagen finns? På svenska alltså? I så fall kan jag nog vänta ett tag till med min platta, trots att jag idag klappade på en i affären.

Den jag klappade är en Sony PRS-T1, den lättaste, smidigaste plattan efter vad jag kan förstå. Men, och det är möjligen ett stort MEN, den kan inte läsa vanliga Word-filer. Och jag undrar om inte det vore bra? Fast kanske man ändå inte använder en läsplatta på det sättet?


Läsplatteägare, ge mig lite råd och berätta gärna vad ni läser på era plattor.

20 kommentarer:

 1. Jag har en sådan läsplatta som du klappade på, mina upplevelser av den har jag berättat om här http://bokslut.blogspot.se/2011/12/min-lasplatta-och-jag.html

  Att den inte kan läsa Word-filer kan man ju lätt åtgärda genom att göra om dem till pdf-filer. Det finns program för det och det är enkelt och smidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittade mycket matnyttigt i ditt inlägg, tack! Den största nackdelen för mig tycks helt enkelt vara att det jag vill läsa på platta inte finns i e-formatet.

   Radera
 2. Jeg har nettopp kjøpt en Kindle og er veldig fornøyd med den. Du kan jo titte på den norske bokbloggen http://ebokhyllami.blogspot.com/ hvor det står mye om e-bøker, lesebrett og også hvordan man gjør om til pdf-filer... Lykke til!

  SvaraRadera
 3. Tillgången på svenska e-böcker är än så länge rätt dålig och förlagens oförmåga att se värdet av att låna ut via biblioteken gör inte direkt läget bättre, det är rätt frustrerande för bibliotekarier och bokälskare.... När det gäller läsplattor är jag jag inte så kunnig, jag läser mina e-böcker på mobilen. Vi har dock en "gammal" Letto som du kan få låna och testa om du vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag lånar gärna! Ju mer jag läser desto mer tveksam blir jag tyvärr, jag vill ju kunna spontanlåna hur mycket som helst på bibblan utan att känna att jag blir en dyr kostnad för dem. Hoppas förlagen inser att deras böcker i slutändan alltid vinner på att läsas.

   Radera
  2. Spontanlåna tycker jag absolut att man ska göra (max 3 titlar per vecka dock iom att det är gränsen som satts nu), kostnaden tycker jag inte att låntagrna ska bry sig om alls (det kostar ju att köpa in "vanliga" böcker också), men det kanske är bra att känna till det så att fler kan sätta press på förlagen.

   Låna platta får du som sagt gärna, hör av dig om du vill ha genast och annars kan vi ta det nästa gång vi ses :)

   Radera
 4. Jag går också och funderar på en läsplatta men vet inte heller riktigt vad jag ska ha den till. De flesta böcker jag läser vill jag gärna ha i bokhyllan men det är klart att det finns en del som jag blir sugen på att läsa men inte behöver äga. Frågan är om de är tillräckligt många för att motivera ett läsplatteköp.

  I det senaste testet jag läste, för några månader sedan, verkade Iriver Story HD vara, i alla fall för svenska böcker. Kindle har ju sina begränsningar. Nu läser jag helst på engelska så jag vet inte om det egentligen spelar någon roll för mig.

  Jag tycker det är bedrövligt med bibliotekens höga kostnader för e-böcker och det gör att min motivation sjunker ytterligare. Just att kunna låna sådant jag inte vill äga är ju en poäng med att köpa läsplatta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bibliotekskostnaden blir ett dilemma för mig. Jag lånar t ex massor av ljudböcker och blir ibland tvungen att låna 3-4 ggr innan jag verkligen lyssnar på dem.

   Radera
 5. Jag har en läsplatta som jag läser mycket på. Jag köper ibland men allra mest lånar jag på biblioteket. (vad göller kostnaderna för bibblan så tycker inte jag att det är mitt ansvar, erbjuder de en tjänst så måste jag ju få använda den utan dåligt samvete...) Utbudet blir allt större och jag hänger på e-lib för att kolla in vad som kommer ut. Jag har läst ett 70-tal böcker å min platta under ett knappt år och det allra mesta har varit nyutkommet svenskt men de stora förlagen håller en jämn ström med utgivning av äldre, som exempel kan nämnas alla Bodil Malmsten och Kerstin Ekman. Jag tycker det är fantastiskt smidigt att kunna låna varsomhelst bara jag har en dator/telefon. T ex lånar jag från sommarstugan eller på resande fot. Jag har en iRiver HD, som i de flesta test får mkt bra betyg för läsbarhet och är nöjd brukare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju sett din fina platta Anna och iRiver får ju oftast högst betyg för läsbarhet. Men den var lite större, vilket fick mig att titta mer på Sonyn.

   Radera
  2. iRiver HD finns nu med wi-fi också vilket jag hade köpt om jag hade köpt en ny.

   Radera
  3. Det är ju mellan iRiver och Sony det står för mig också, jag ska försöka se dem tillsammans innan jag slutligen väljer. Det är storleken som är iRivers nackdel.

   Radera
 6. Just nu är det största problemet att det jag vill läsa på platta ännu inte finns, jag får väl ge mig till tåls ett tag till...

  SvaraRadera
 7. Jag har också velat fram och tillbaka angående läsplattefrågan. Men eftersom jag också bäst gillar att läsa på svenska har det varit svårt att hitta titlar utöver de nyaste och populäraste. Och nästan ingen kurslitteratur finns heller. Att köpa e-böcker är också dyrt. Och med tanke på att läsplattan i sig är väldigt dyr får köp vänta tills utvecklingen i Sverige har hunnit längre vad gäller e-böcker.

  Jag lånade en läsplatta från biblioteket för att prova hur det kändes att läsa med den. Och visst är e-ink behagligt för ögonen, men när jag skulle läsa på kvällen med läslampa så refekterades ljuset i skärmen så att jag knappt såg texten pga. en stor "ljusboll" mitt i alltihop. Visserligen var det en annan sorts platta än Sonyn, så det problemet kanske inte finns med just den du vill ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du nämnde reflektionen, det måste man ju i alla fall kolla innan man köper en platta.

   Radera
  2. Har en Sony och har inga som helst problem med reflektioner. Den är mitt bästa köp och då är jag också extremt ljuskänslig. Jag läser mest på engelska och laddar ner från Gutenberg och köper böcker från Kobo, då jag ändå vill sponsra English Bookshop. Valde Sony framför Kindle för att jag skulle kunna läsa böcker på svenska. Kindle är ju låst till sitt format dvs Amazon.

   Radera
  3. Bra info om reflektioner, tack!

   Radera
 8. Jag har ingen aning om vad du vill ha, men jag vet varför jag gillar min läsplatta. ;)

  Jag reser mycket, så för mig är det oerhört praktiskt att ha en 200 g tung platta i fickan istället för en väska med böcker som måste checkas in... Jag vill dessutom inte samla på mig böcker, för jag tycker att de tar för mycket plats. Med plattan kan jag låna böcker och behöver inte ens gå och lämna tillbaka dem.

  Surfplatta har aldrig varit ett alternativ för mig. Jag läser helst inte några längre stunder på ljusstark skärm, för det är för jobbigt för ögonen. Måste jag läsa något dokument som finns på dator eller liknande skriver jag hellre ut och läser på papper.. Med min e-bläckplatta kan jag dock läsa på på precis samma sätt som om jag hade läst vanligt papper. Det är inga reflektioner i skärmen eller några andra problem. Jag läser med den både inomhus och utomhus, under lampa, på bussen, på flyget, överallt där jag skulle ha kunnat läsa en pappersbok.

  För mig var det väsentligt att hitta en liten och smidig platta som inte är låst till Amazon eller liknande. Kindle föll bort direkt alltså (jag vet att man kan trixa och konvertera filer, men jag tror knappt att det är lagligt och jag har ingen lust att göra det hur som helst). Det blev istället en Bokeen Cybook Opus, som var minst på marknaden när jag köpte den för ett år sedan. Det är ingen platta man läser tidningen på precis (den är för liten för det!), men det gör mig inget. Jag läser ogärna pdf:er heller, för precis som alla andra plattor blir det ofta onödigt scrollande i och med att man inte så lätt kan skära bort marginalerna, men det är inte heller något stort problem. De flesta e-böcker finns i epub-format och då kan man variera teckenstorlek och allt möjligt efter tycke och smak. Dessutom går det ju att läsa pdf:er; det är bara inte lika smidigt. Wordfiler har jag aldrig behövt läsa på platta. Jag läser bara e-böcker och de produceras inte som Word-filer.

  Hittills har jag lånat böcker på biblioteket och fått några e-böcker från förlag. Det finns också äldre litteratur på t.ex. Projekt Runeberg, men jag förstår absolut argumentet att det är onödigt att köpa platta när utbudet är så dåligt. Det är absolut sant att de flesta e-böcker är från den nyaste utgivningen. Fram till nu har jag dessutom knappt sett någon e-bok i svensk översättning, utan det mesta som har getts ut är med svenskt ursprung. Jag tror dock att utbudet blir bättre och bättre.

  Som du säkert vet är e-böcker kalasdyra. Jag skulle absolut inte ha köpt en platta om jag hade haft för avsikt att köpa böcker till den. Det är jag för snål för. ;) Plattan i sig kostar ju minst 1000 spänn och om varje bok sedan ska kosta några hundra.. Nä. Tur att biblioteket finns!

  SvaraRadera