lördag 5 maj 2012

Läsutmaning - Klassikersommar

För två år sedan utmanade jag mig själv att läsa lite klassiker under sommaren, nu tycker jag att det är dags igen. Men det kanske är fler som har lust att vara med? Visst borde vi väl kunna läsa 2-3 klassiker på en sommar? Kommentera i det här inlägget om ni har lust att vara med så fixar jag med en länklista. Utmaningen kommer att pågå från 1 maj till sista augusti, målet är att läsa minst 2 klassiker och alla som vill är välkomna att delta.

Jag ska läsa lite olika typer av klassiker i sommar (texter från bokhandeln):

Madame Bovary av Gustave Flaubert brukar kallas den första naturalistiska eller realistiska romanen. Flaubert var 35 år när Madame Bovary, hans debutroman, gavs ut 1857. Han åtalades för bokens erotiska frispråkighet, men frikändes. Madame Bovary handlar om den unga läkarhustrun Emma, som vantrivs i äktenskapet med den äldre och något tråkige maken Charles. Emma längtar efter spännande liv, fyllt av lyx och romantisk kärlek. Till slut blir hennes längtan så stor att hon tar sig en älskare, vilket hon i slutändan får betala ett högt pris för. Romanen om Emma är i grunden en enkel historia där författarens fokus är att lyssna och beskriva i stället för att döma."Arthur tog pålen och hammaren, och när han väl hade bestämt sig för att utföra handlingen syntes inte minsta darrning i hans händer. Van Helsing slog upp sin bönbok och började läsa, och Quincey och jag läste så gott vi kunde efter. Arthur satte spetsen mot hjärtat, och jag såg hur den trycktes in i det vita hullet. Sedan slog han till med all sin kraft..."

Bram Stokers Dracula är en av världslitteraturens stora klassiker. Detta är mästerverket i en helt ny och komplett översättning. Ett vackert illustrerat pappband med mastodonta 575 sidor.Fru Marianne av Victoria Benedictsson (Ernst Ahlgren) är en av det sena 1800-talets stora kvinnoromaner. Blott 16 år gammal blir den bortskämda stadsflickan Marianne bortgift med en enkel men förmögen bonde. Livet förändras och äktenskapet blir inte som Marianne har föreställt sig det. Rollen som fru passar henne dåligt och förhållandet till maken är komplicerat. Så småningom fördjupas emellertid deras relation och hon förvandlas till mannens kamrat i det dagliga arbetet på gården. Fru Marianne är ett klassiskt kvinnoporträtt med en tidlös giltighet.


Förutom de här romanerna ska jag försöka läsa en del dramatik; lite gamla greker, Ibsen, Strindberg, Beckett och Brecht finns med på läslistan.

Häng med!

31 kommentarer:

 1. Eftersom det ingår i mina nyårslöften att läsa fler klassiker i år så passar ju det här mig perfekt. Två eller tre stycken borde ju som sagt inte vara allt för svårt. Så jag är gärna med i din utmaning :)

  SvaraRadera
 2. Jag har också tänkt läsa ett par klassiker i sommar så jag hänger med på klassikerutmaningen.

  SvaraRadera
 3. Jag försöker gärna läsa någon klassiker under sommaren jag med, men har inte bestämt mig för någon än. Madame Bovary är för övrigt en av mina absoluta favoritböcker.

  SvaraRadera
 4. Skal selv lese Dracula i år:) Klassikere er flotte å lese:)Har ikke lest de to andre bøkene du hadde på listen din, de hørtes veldig spennende ut å kaste seg over:) Kos deg med bøkene og ha en flott helg videre:)

  SvaraRadera
 5. Bra val...

  P.S.
  jag har en liten utlottning.

  SvaraRadera
 6. Ja, jag vill också vara med. Två klassiker ska man väl hinna med mellan allt annat roligt som sommaren erbjuder.

  SvaraRadera
 7. Hade tänkt läsa Dracula i sommar. Och en faktabok om vampyrer som jag köpte på bokmässan. Kan man hänga på bara på Dracula?

  SvaraRadera
 8. Kul att ni vill vara med och så klart kan man vara med och läsa en klassiker också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är med! Det blir förmodligen någon bok från min tematrio, kanske någon Dickens också, men jag lovar inget ...

   Radera
 9. Får man vara med trots att man alltid läser klassiker..? ;)

  SvaraRadera
 10. Jag kommer nog också försöka få läst ett par klassiker. Strindberg läsningen fortsätter med Hemsöborna, Dickens blir det nog också. Sedan har jag Njals saga på min nordiska lista. Ja, två klassiker ska jag nog hinna med!

  SvaraRadera
 11. Efter att svarat på veckans tematrio blev jag lite sugen på att läsa klassiker igen så jag hoppar också på.

  SvaraRadera
 12. Jag vill också gärna vara med, har en hel hög klassiker som väntar på att bli lästa så två ska jag väl hinna med i sommar. Ett inlägg om vilka kommer i veckan.

  SvaraRadera
 13. Jag har flera olästa klassiker i min bokhylla som jag är riktigt sugen på att läsa så jag är absolut med i utmaningen! Sträcker den sig från nu till augusti eller?

  SvaraRadera
 14. Jätteroligt och ja, jag tänkte att vi väl börjar direkt och håller på augusti ut ungefär :-)

  SvaraRadera
 15. Två ska jag definitivt fixa, men väntar till juni tror jag. Redan mycket planerat i maj. Kul!

  SvaraRadera
 16. Det skulle vara kul att vara med! Hade tänkt läsa Ulysses, den nya översättningen. Den tidigare utmanades jag av en kollega sommaren för två års sedan. Fast mest av allt skulle jag vilja läsa Bronte och Austen...

  SvaraRadera
 17. Jag har läst det här flera gånger men nu kan jag inte stå emog: jag är med!
  Nu återstår att hitta just de klassiker som jag vill läsa, får kolla in din tematrio klassiker och få tips!
  Eller har du några heta, lite ovanliga sådär som jag ju gillar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska verkligen fundera, men kan inte komma på ngt du inte läst så här på rak arm. Achebe och Toer är ju de jag brukar rekommendera.

   Radera
 18. Denna ska jag nog delta i, måste bara bestämma 2 böcker. Kanske till och med väljer 3 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill ha hjälp med mina två. Tänkte börja 1 juni :)

   Hjälp mig rösta:
   http://www.hundora.se/bokkupan/2012/05/klassikerutmaning-jag-ar-med-hjalp-mig-att-valja-bocker/

   Radera
 19. Jag har beställt mig för att deltaga.
  http://www.mimmimarie.blogspot.se/2012/05/selma-lagerlof-herr-arnes-penningar.html

  SvaraRadera
 20. Jag ska defintivt vara med, jag läser Jane Austens "Mansfield Park" just nu och tänkte ta och läsa litet H.G. Wells sen. :)

  SvaraRadera
 21. Jag är gärna med - det är inte så dumt av vara en smula social med sitt bloggande. Jag har varit så intråcklad i 1800-talsromantiker ett tag nu så det får bli nyare eller äldre. Virginia Woolf kanske eller något amerikanskt. Kerouac On the road har jag t ex inte läst. Eller Forster A passage to India. Jag får ta mig en funderare, bläddra litet här och där.
  Gamla greker är ju inte så dumt - jag har försökt mig på ett par dramer och de är ju alltså BRA. Inte så tråkig läsning som man tror.

  SvaraRadera
 22. Hej, jag är med i Goodreads och försöker hålla koll på alla mina utmaningar öven där. Jag har därför startat en utmaning där för denna klassikerutmaning hoppas det är ok. Utmaningen är dock öppen så andra som är med i Goodread kan också delta i den.

  http://www.goodreads.com/group/show/70232-my-challenges

  SvaraRadera
 23. jag är sent ute, men anmäler mig ändå.
  http://mrscalloway.blogspot.se/2012/05/lyrans-lasutmaning-klassikersommar-100.html

  SvaraRadera
 24. Kul utmaning! Jag har läst Den nya Isabel: http://feministbiblioteket.wordpress.com/2012/06/01/mansfield-katherine-den-nya-isabel-1921-2/

  SvaraRadera
 25. Jag är gärna med och läser lite klassiker!

  SvaraRadera
 26. Jag har lagt till alla, hoppas jag.

  SvaraRadera
 27. Jag har läst SImon och EKarna nu i augusti, jag tycker det är något av en klassiker men det är kanske något av en smaksak. Men läst är den och här är länken:

  http://sillycelie.blogspot.se/2012/08/vilken-helg.html

  SvaraRadera