torsdag 24 maj 2012

E-böcker på bibblan


Hur lånar man böcker till sin platta? Kan man låna från olika bibliotek? Jag är fortfarande sugen på att köpa en...

6 kommentarer:

 1. Från alla bibliotek där du har lånekort!

  SvaraRadera
 2. Det är olika i olika kommuner. Du lånar med ditt vanliga bibliotekskort och en pinkod. Här i Gbg är det så att du tar dig till e-lib, väljer bok, loggar in och laddar hem till din dattor eller telefon eller surfplatta. Du behöver Adobe digitals på den som du hämtar gratis innan första nedladdningen. Formatet är epub. Hela proceduren tar någon minut. Jag har läsplatta utan wifi så jag får dessutom sätta en kabel mellan dator och platta och kopiera över. I gbg har de en restriktion på 3 lån per vecka, jag har ett lånekort i tjänsten också i en annan kommun vilket gör att jag kan låna 6 titlar per vecka och det passar mig. Du kan ju gå till e-lib och kolla in utbud osv. Jag är såld.
  http://www.elib.se/library/default.asp?lib=40

  SvaraRadera
 3. Anna har sat det mesta men för lite lokal info kan jag säga att i Värmland har vi en gemensam katalog ur vilken du lånar e-böcker (med lånekortsnummer). Precis som hos Anna så är det max 3 titlar per vecka som gäller och böckerna går att läsa i 28 dagar (tror jag). Hur man laddar ner är som sagt lite olika beroende på plattvariant men hör av dig till mig om du köper en så guidar jag dig genom ditt första lån, det brukar inte vara några problem alls sen.

  SvaraRadera
 4. Beroende på vad du har för läsplatta kan du behöva ett program också. För Ipad är det t ex Bluefire reader. Gå in på Elibs eller ditt biblioteks hemsida så borde där finnas information!:)

  SvaraRadera
 5. Jag har verkligen inte fått igång bluefire reader alls. Fast jag har bara testat en bok.

  SvaraRadera
 6. Tack alla för all info. Klart jag hör av mig när det är dags Helena. Men nu blev det ett bakslag till, tycker jag. Nu hade jag kommit fram till att jag kunde behöva en platta för att läsa all engelskspråkig litteratur jag tänkte mig att låna. Men den verkar ju inte finnas. "I dagsläget erbjuder vi huvudsakligen svenskspråkig litteratur." kan man läs på Elibs sida och det är ju just nyproducerat svenskspråkigt jag inte är så intresserad av att läsa på platta. Det är nog bara att inse att jag inte har ngt behov av en platta nu, jag får vänta tills jag kan låna det jag vill läsa. För böckerna är alldeles för dyra att köpa, tycker jag.

  SvaraRadera