torsdag 16 februari 2012

Bara så hemskt!

Nej, nej alldeles för hemskt. Jag vaknade tidigt i morse och kunde inte somna om. Irriterande, men man kan ju alltid lyssna på en bok. Oftast brukar det få mig att somna om. Men först krossade mannen kvinnans knä med en kofot (tror jag det var) så att knäskålen sprack, blodet sprutade och kvinnan svimmade. Alldeles för magstarkt för mig. Men jag lyssnade ett tag till. Då började en annan man misshandla babyn genom att nypa henne och slå henne. Där stängde jag av. Det finns helt klart gränser för vad jag kan lyssna på. Och den gränsen överskreds med råge. Den bok jag verkligen försökte lyssna till var Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist, en man vars författarskap numer mest gör mig förvirrad. Jag gillade Låt den rätte komma in, trots en del otäcka scener. Jag tyckte att Hanteringen av odöda var bra, även om jag önskade lite vassare samhällskritik. Jag tyckte inte att Människohamn var bra, kunde inte alls ta till mig det övernaturliga i den boken. Och Lilla stjärna gjorde mig bara gråtfärdig.

5 kommentarer:

 1. Intressanta kommentarer. Jag läste den här boken för nåt år sen, och tyckte att den var ett lyft jämfört med Människohamn (som jag inte förstod någonting allas av). Håller med om att han är ojämn, men minns inte allt våldet från den här. Det jag däremot minns är att den var mer lättläst än tidigare böcker, vilket brukar vara det jag tittar efter. Men en fundering jag har är om mr John har lite tunt med idéer. Skräckgenren är ju inte alldeles enkel att hantera ... och vilken författare tillför någonting nytt där numera?

  SvaraRadera
 2. Usch, jag tyckte också att Lilla stjärna var jätteäcklig, och Låt den rätte komma in var visserligen inte lika otäck men...i alla fall, jag förstår varför du blir spyfärdig :P

  SvaraRadera
 3. Just Ajvide Lindqvist tilltalar mig då han leker med ytterligheterna för vad som är otäckt eller hemskt. Klarar dock inte av exempelvis Anders Fager - där går min gräns med första novellen i "Svenska kulter". DEN gör mig spyfärdig om något!

  SvaraRadera
 4. Nu håller jag mig ifrån skräcken en stund, en lång en.

  SvaraRadera
 5. Jag har läst alla hans böcker och tycker att Lilla stjärna är en av de bästa.

  SvaraRadera