söndag 26 februari 2012

Bokbloggaren Elina

Läslusen Elina bloggar om sitt läsande och hon har satt upp en hel del mål för 2012. Under året ska Elina läsa minst 5 stycken klassiker, fullfölja utmaningar hon åtar sig, pricka av minst 12 för henne okända författare och innan 2013 anländer läsa minst 50 skönlitterära böcker. Lycka till!

Varför läser du?
Det finns olika anledningar till varför jag läser. För det första för att det alltid har känts som ett naturligt tidsfördriv eller en naturlig sak att göra, egentligen sedan den dagen jag lärde mig läsa. Men nu för tiden handlar det också om att läsa för att bredda mina vyer, för mitt skrivande och ordförrådets skull, för att bredda mina kunskaper inom svenskämnet och mina kunskaper inom genrer samtidigt som jag mer och mer börjar inse att genre blir svårare och svårare att fastställa… Och jag har säkert glömt någon anledning…

Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Om jag inte läste antar jag att jag kanske skulle slappa ännu mer framför TV-soffan, kanske kolla mer på film eller försöka träna mer än vad jag gör idag. Jag skulle kanske försöka skriva mer än vad jag gör eller försöka utveckla teckningen som jag tappat bort under åren… Kanske skulle jag baka oftare...

Berätta lite om dig/din blogg. Varför bloggar du?
Ja, jag heter Elina. Jag bor i Jönköping tillsammans med mina två katter och jag läser till lärare. Numer har jag ett och ett halvt år kvar och kommer med det ta min examen i juni 2013. Jag pluggar religion och svenska och brukar passa på att läsa lite extrakurser, varav jag satsar på kreativt skirvande just för stunden. Jag startade upp min bokblogg i augusti 2011 och har med det inte bokbloggat jättelänge. Men jag trivs förvånansvärt bra med valet att börja bokblogga. Ielinashylla, kändes till slut som ett bra namn på bloggen, då det främst handlar om böckerna i min hylla, men självklart också handlar om böckerna jag lånar också… Jag kryddar också bloggen då och då med mitt kreativa skrivande.

Jag bokbloggar delvis för att jag alltid läst och för att jag älskar böcker. Men den verkliga anledningen till att jag till slut började bokblogga handlade om att jag börjat försumma de skönlitterära böckerna i virrvarret av allt kurslitterärt, så för min del har det också varit en klackspark och en motivation att börja balansera upp läsningen som jag tappat bort på högskolan och faktiskt saknat riktigt mycket. Jag är glad att jag hittat tillbaka. Nu handlar bloggen om att upprätthålla det jag en gång tappat bort och funnit tillbaka till.

Favoritbok?
Jag måste nog fortsätta hålla fast vid Harry Potter som serie, men kan inte bestämma mig för vilken av böckerna som är bäst. Om någon pressade mig, så skulle jag kanske svara Harry Potter och Den flammande bägaren. Det var ändå en av de första böckerna som gjorde att jag insåg att jag verkligen älskade Harry Potter som serie, även om jag länge kämpat emot strömmen och envist undvikit att läsa böckerna…

Den har magi, spänning och allt det förtrollande som trollkarlsvärlden har att erbjuda. Den innehåller konflikter, bra personbeskrivningar och låter fantasin jobba på högvarv när det gäller att skapa egna inre bilder. Om man ändå hade lite uns av den fantasin som J. K. Rowling uppenbarligen har.

Favoritförfattare?
Den här är så himla svår eftersom jag har flera favoriter och jag ständigt fyller på listan och ibland låter vissa författare kanske till och med glida av listan. Men John Ajvide Lindqvist, Johan Theorin, Johanna Thydell, Liza Marklund och Jodi Picoult är några favoriter.

Favoritkaraktär?
Den här är riktigt lurig att svara på. Jag vet inte om jag har någon absolut favoritkaraktär. Jag gillar många karaktärer på många olika sätt och kan verkligen inte bestämma mig för någon speciell…

Vad får dig att gilla en bok?
Jag är en av dem som kan ge böcker en chans väldigt länge. Jag kan läsa över hundra sidor innan jag känner att det är något bra… Men det som får mig att gilla böcker är karaktärerna, atmosfären eller själva historien. Om något av det vinner mitt hjärta, så vinner också boken mitt hjärta. Men jag är inte helt insnörd på endast en genre eller liknande, utan lite av en allätare. Det är alltid bra med en igenkänningskänsla eller också det där alldeles oväntade som kittlar på ett underbart sätt i magen eller vidrör ens hjärta…

Mest överskattade bok?
För min del är Narnia-serien överskattad. Jag kan inte sätta fingret på varför jag inte gillar serien. Men jag bara tycker att den känns platt och lite livlös på något sätt. Jag har hört så mycket bra om serien. Det är så många som verkar älska serien och som börjat älska fantasy tack vare den. Men den förtjänar inte på långa vägar så mycket beröm enligt mig. Det är nog den mest överskattade boken på min läslista.

Vilken bok önskar du att du hade skrivit? Varför?
Här är jag väl lite inne på Harry Potter igen. Jag önskar att jag skrivit till exempel Johanna Thydells Ursäkta att man vill bli lite älskad, men jag har nog lite samma slags författarröst. J. K. Rowling är annat! Jag skulle inte kunna skriva så inlevelsefullt om en värld som delvis inte existerar! Jag önskar verkligen att jag skulle kunna det! Jag drar till med Harry Potter och Den flammande bägaren igen, trots att jag inte skrivit om den specifika boken på min blogg. Men Harry Potter har berört mig mycket.
Den här författaren vill du ge Nobelpriset?
Jag hade verkligen önskat att Astrid Lindgren hade fått priset. Verkligen… Vem har gett sådant avtryck på en hel generation barn, vuxna och till och med barn och vuxna än idag? Inte bara i Sverige. Det säger ganska mycket om att Nobelpriset borde varit hennes ett år.

Hur väljer du de böcker du läser?
Det är en blandning mellan att ha hört talas om böcker, författare och även i vissa fall tack vare filmatiseringar eller genom att lockas av framsidan.

Ditt bästa boktips?
Mitt bästa boktips just nu är Johan Theorins Sankta Psyko. Älskad av vissa, hatad av andra. Men jag tycker den är riktigt, riktigt bra! Det bästa av Theorin hittills.

2 kommentarer:

  1. Nejmen. (: Vad kul att jag dök upp på din blogg den här söndagen!

    SvaraRadera
  2. Kära Lyran, jag fick ju ditt mail med frågor och har börjat svara på dem men på något mystiskt sätt sedan glömt bort det helt och hållet. SKickar mina svar ASAP!

    SvaraRadera