lördag 25 februari 2012

Jerka om Norden

Veckans bokbloggsjerka handlar om nordisk litteratur och uppmaningen är att "Pusha för en nordisk författare som du gillar och så vill vi naturligtvis att du ska tipsa oss om en bok av honom/henne som vi absolut måste läsa" !
Svårt att välja bara en, tycker jag. Ska klura lite och försöka komma på någon som kanske inte alla andra tipsar om... OK jag räknar med att andra kommer att tipsa om Oksanen, Kalman Stéfansson och Per Petterson och väljer att tipsa om en liten, mycket fin berättelse av en författare jag faktiskt bara läst denna roman av. Isslottet av Tarjei Vesaas handlar om den gryende vänskapen mellan två elvaåriga flickor, Siss och Unn. De har precis börjat lära känna varandra när Unn försvinner på isen, och Siss blir som frusen inuti. Kamrater och familjen försöker förgäves få henne att leva upp igen. Det här är en vemodig, finstämd skildring av det sköra i en ny vänskap, som mycket varmt rekommenderas.

9 kommentarer:

 1. Kul - jag tipsar om Fåglarna av samma författare! Se http://bocker-emellan.blogspot.com/2012/02/bokbloggsjerka-nordiska-forfattare.html

  SvaraRadera
 2. Tack för ditt tips, det är en ny författare för mig.

  SvaraRadera
 3. Du var inte den enda som tipsade om denna författare får helt klart kolla upp.

  SvaraRadera
 4. Två tips om samma. Intressant. Läste du den på norska?

  SvaraRadera
 5. Jag antar att det är en vuxen-bok, trots att den handlar om barn? Tack för tipset.

  SvaraRadera
 6. Jodå, det är allt en bok för vuxna.

  SvaraRadera
 7. Hm, om det kommer två tips om sammma författare borde man antagligen bekanta sig med honom.

  SvaraRadera
 8. Jag har faktiskt satt upp just den här boken på min läslista för den nordiska utmaningen :)

  SvaraRadera