lördag 18 februari 2012

Bokbloggaren TidningsIda

Ida är en 21-årig journalist, som förutom litteratur gillar Beatles och melodifestivalen. På hennes snygga blogg kan man läsa om böcker och lite annat. Ida läser vanliga skönlitterära romaner, deckare och BOATS eller självbiografier.

Varför läser du?
På något sätt tror jag att det är någon slags frihetskänsla som ligger i grunden, att bli en del av någon eller någonting annan/annat. Jag har alltid älskat att läsa och jag vet egentligen inte vad det beror på. Det är avslappnande, lugnande och rensar tankarna. Och är både lärorikt, intressant och viktigt, tror jag.

Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Tiden som läggs på läsning borde väl egentligen användas till något vettigt, men förmodligen skulle den gå till något onödigt som att sitta vid datorn eller liknande. Kanske hade jag oftare använt min tid till något annat kreativt, vem vet?

Berätta lite om dig/din blogg. Varför bloggar du?
När jag började blogga våren 2010 hade jag inte en aning om att det fanns så många fantastiska bokbloggar. Jag kom på idén ändå och tänkte att det främst kunde bli ett sätt att öva upp recensionsskrivandet på. Jag hade tidigare recenserat några böcker för lokaltidningen och tyckte det var så kul att jag ville göra det oftare. Utifrån det gick det vidare och jag började ta bloggandet på allvar när jag insåg vilken otrolig värld som finns här ute. Man är aldrig ensam och ofta kan jag tycka att det är minst lika kul, om inte roligare, att läsa andras bloggar. Plus att man inte får glömma det faktum att någon faktiskt läser det man skriver, bara det tycker jag är en härlig känsla. Och när man sedan hamnar i någon diskussion med andra eller får några fina kommentarer är lyckan gjord.

Favoritbok?
Oj, om svaret på den frågan bara får vara en bok så är det nästan omöjligt. Men Jävla John av Eva Dozzi brukar jag nämna, liksom Liza Marklunds Gömda. Sen brukar det variera en smula med tiden.

Favoritförfattare?
Liza Marklund finns där någonstans, trots att jag börjat tröttna lite på senare tid. Alltid Agatha Christie och även Anna Gavalda och Astrid Lindgren.

Favoritkaraktär?
Om vi ska hålla oss till vuxenböcker så tycker jag väldigt mycket om Hercule Poirot; både hur han verkar så snobbig och besserwissig och att han kan vara omtänksam. Men om man väljer en litterär karaktär över huvud taget så har jag en väldigt speciell relation till I-or och kommer nog alltid att ha. Jag tycker om hans dystra inställning och tycker samtidigt synd om honom. Jag samlar på honom och tycker helt enkelt väldigt mycket om den lilla dystra åsnan.

Vad får dig att gilla en bok?
Jag är otroligt svag för fint språk, därför är Anna Gavalda en av mina favoritförfattare. Men en bra bok måste ha ett bra driv, trovärdiga karaktärer och en intressant handling. Om något av de sakerna inte stämmer så fungerar det inte för mig. Jag vill tro på det jag läser och jag vill känna igen mig i karaktärerna.

Mest överskattade bok?
Enkel fråga – Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann kom jag inte alls överens med!

Vilken bok önskar du att du hade skrivit? Varför?
Jag har redan nämnt den i en av frågorna, men Jävla John hade varit väldigt kul att skriva. Att få grotta ner sig så i Beatles historia som Eva Dozzi gjorde men samtidigt hitta på en egen twist på det som redan är sant måste vara oerhört roligt. Jobbigt, men kul och därför hade jag gärna gjort det.

Den här författaren vill du ge Nobelpriset:
Jag vet att det är alldeles för sent nu, men jag tycker verkligen att Astrid Lindgren skulle ha fått det. Om det finns någon som förtjänar det så var det hon.

Hur väljer du de böcker du läser?
Mycket är böcker som jag på något sätt hört talas om; läst om på andra bokbloggar, i tidningar eller på något annat sätt hört talas om. Tips från vänner och andra brukar också kunna ligga till grund. Sen går det självklart ofta också att hitta böcker på nätbokhandlarna, bokhandlarna eller på biblioteket som man inte visste fanns. Så jag snappar upp dem både här och där.

Ditt bästa boktips?
Oj, den frågan är så svår. Men jag tror nog att det får bli Tillsammans är man mindre ensam, av Anna Gavalda.

3 kommentarer:

  1. Sån himla bra och rolig idé att intervjua bokbloggare! Kul att läsa och få lära känna personerna bakom bloggarna lite bättre:)

    SvaraRadera
  2. Hittade Tidningsida genom julklappsbytet och hennes blogg ligger helt klart på min favoritlista!

    SvaraRadera
  3. Ja, visst är det kul att hitta nya bra bloggar :-)

    SvaraRadera