lördag 11 februari 2012

Intertextualitet

Älska intertextualitet! När en författare mitt i en text refererar till en annan text, som jag läst, känner jag mig så delaktig på något sätt. Här finns ett igenkännandets glädje och en upplevelse av att stå författaren nära. Smart grepp, naturligtvis. Senast drabbades jag av denna glädje när jag ungefär i mitten av Hundra år av ensamhet (har tyvärr "slarvat bort" sidan) hittar en referens till Översten får inga brev - båda av Gabriel García Márquez. 

För överigt har jag nu läst halva Hundra år av ensamhet och jag tycker att den är fantastisk. Mer om detta kommer senare.

9 kommentarer:

 1. Älskar också intertextualitet!
  Tror det beror på att jag känner mig så beläst då! ;-)

  SvaraRadera
 2. Ååh, jag älskar också intertextualitet och försöker ha med det ibland i de egna texter jag skriver. För övrigt så älskar jag också Hundra år av ensamhet!

  SvaraRadera
 3. Mmmm Cicci, det är ju kul att känna att man har lite koll ;-)

  Hundra år blir bara bättre och bättre...

  SvaraRadera
 4. Upptäckte intertextualiteten när jag läste littvet. och precis som du gillar jag det.
  Däremot har jag inte läst Hundra år av ensamhet ännu! Det måste bara åtgärdas eller hur? Översten har jag såklart läsa på en av dina resor!

  SvaraRadera
 5. Tänkte skriva exakt som Jessica...

  Läste Hundra år.. som kurslitteratur -95 och minns om inte handlingen så känslan av att läsa den, hel magiskt.. Det är kurslitt för dig också, eller? Går det bra med studierna, förresten? I min egen studiehörna har jag precis nyupptäckt tentaångesten..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så exakt som Jessica kanske men i af att jag också dubbelälskar.

   Radera
 6. Hundra år är ett måste, Violen.

  Ja, det är kurslitt som jag älskar. Och det är mer stämningen, känslan än handlingen jag faller för. Det går rätt bra med kursen, men jag hade lite för höga förväntningar på föreläsningarna.

  SvaraRadera
 7. INTERTEXTUALITET heter en litteraturvägledning från BTJ förlag (Vandringar med böcker. 1. 2012) som har kommit ut NU - den kan du få gratis från ditt bibliotek. Massor av roliga exempel på intertextualitet.
  Litet mer utförligt skriver jag (=Lena Kjersén Edman) om samma intressanta ämne i boken "Böcker som samtalar. Intertextualitet, doalog, covers och kärlek".

  SvaraRadera