lördag 4 februari 2012

Bokbloggen Fiktiviteter

Helena på Fiktiviteter är en av mina favoritbloggare och favoritboktipsare. Hon läser böcker som inte i vanliga fall väcker mitt intresse och hon har till och med fått mig att läsa en vampyrbok! På Fiktiviteter kan ni således få många tips, delta i roliga läsutmaningar (läsning av Gardell till exempel) och läsa välformulerade recensioner.

Varför läser du?
För att det är det roligaste jag vet och för att jag inte vet bättre :) Mitt läsande har gått i perioder men just nu (och ca två år bakåt i tiden) läser jag väldigt mycket (ca 3 böcker/vecka). Denna läsperiod har sammanfallit med min arbetslöshet så vi får se hur det blir nu i februari när jag börjar arbeta heltid. Förhoppningsvis blir det lite lästid kvar på kvällarna i alla fall så att jag inte helt förfaller på läsfronten.


Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Se tv-serier (vilket jag ju i och för sig gör redan nu), jag har också en mystisk känsla av att jag skulle kunna tänka mig att handarbeta (typ sticka och virka) om jag inte ständigt hade en bok i handen.

Berätta lite om dig/din blogg.
Varför bloggar du? Bloggen föddes när jag lagt ner min personliga blogg och i samband med att jag fick mitt första bibliotekariejobb. Jag ville gärna skriva om böcker, trots att jag då faktiskt inte läste särskilt mycket. Bloggskrivandet var också en sorts skrivövning under mitt avhandlingsskrivande, ett sätt att få skriva annat än vetenskapligt. Nu bloggar jag för att jag gillar att skriva om böcker jag läst, för att jag älskar bobbloggosfären, sammanhållningen och den positiva energin som omger oss där. Sen äger det ett egenvärde för mig att Fiktiviteter är mitt alldeles egna rum där jag bestämmer reglerna :)

Favoritbok?
Den av mig ständigt omtjatade Wolf Hall av Hilary Mantel som nog är den allra bästa bok jag läst. Och Alias Grace av Margaret Atwood.

Favoritförfattare?
Just nu är det utan tvekan Margaret Atwood.

Favoritkaraktär?
En jättesvår fråga men jag måste nog svara Jane Eyre. Hon är så underbart stark och tuff trots allt hon har emot sig och så gillar jag hennes upproriska drag.

Vad får dig att gilla en bok?
Författarens förmåga att förmedla en känsla (det får vara vilken som helst tror jag), om jag känner en bok på djupet så behåller jag den gärna länge efteråt.

Mest överskattade bok?
Jag vet inte faktiskt, jag har förstås läst en hel del böcker som inte var så bra som jag trott eller hoppats men jag kan inte komma på någon särskild som bör inneha titeln...

Vilken bok önskar du att du hade skrivit? Varför?
Wolf Hall utan tvekan - för språkets skull och för att författarens sätt att hantera historia i en historisk roman tilltalar historikern i mig (jag struntar i vad som är historiskt korrekt eller inte men boken känns trovärdig eftersom karaktärerna hänger ihop och känns som människor gör - goda och onda och lite fransiga i kanten). En annan fördel om jag skrivit den vore också att den då vore skriven på svenska och då kunde också Lyran få njuta av den :)

Den här författaren vill du ge Nobelpriset? Margaret Atwood eller Gitta Sereny. Eller någon riktigt bra av mig oläst författare som jag kunde upptäcka tack vare nobelpriset.

Hur väljer du de böcker du läser?
Jag får en hel del recensionsexemplar som jag då uppmärksammats på i förlagskataloger eller av förlagen själva. En hel del böcker läser jag på direkta tips av andra bokbloggar. Och så jobbar jag på bibliotek så ni kan ju tänka er vilka lockelser i form av nya böcker och gamla klassiker det finns där...

Ditt bästa boktips?
Alla böcker jag redan nämnt förstås men sen vill jag också passa på att tipsa om Anders Björkelids fantasyserie om syskonen Wulf och Sunia. Första boken heter Ondvinter (sedan Eldbärare och Förbundsbryterskan och en avslutande del som ännu inte kommit ut) och inleder en riktigt välskriven och fascinerande saga. Det är helt klart en serie som alla borde läsa och unna sig att sjunka in i.

4 kommentarer:

 1. Trevlig intervju, tack för den. Rolig ide, i det stora hela, att intervjua bokbloggare.

  SvaraRadera
 2. Kul! Jag gillar också Fiktiviteter :)

  SvaraRadera
 3. Borde kanske kolla upp den bloggen?

  SvaraRadera
 4. Tack och visst borde alla kolla in Fiktiviteter :-)

  SvaraRadera