torsdag 11 oktober 2012

Nobelpriset i litteratur till Mo Yan

Lågoddsaren Mo Yan fick Nobelpriset i litteratur 2012. Och just nu läser jag hans bok Vitlöksballaderna. Jag är med andra ord nöjd med årets val av pristagare även om det inte tillföll någon av mina toppfavoriter. Framför allt är jag glad för lilla förlaget Tranan som kanske nu kommer att få lite mer välförtjänt uppmärksamhet. Och jag tycker att det är spännande med en kinesisk pristagare.

Mo Yan fick priset med motiveringen: "som med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid." "Hans böcker är drömska skildringar av kinesisk landsbygd med influenser från den magiska realismen i Latinamerika", förklarar Thente som också menar att det kommer att riktas kritik mot Akademien för att de tilldelat priset till en kines som är med i kommunistpartiet.

Själv läser jag som sagt just nu Vitlöksballaderna och har kommit ungefär halvvägs. Boken handlar om kärlek med förhinder och om trakasserier av myndigheterna. Boken är skriven på ett sätt som jag uppfattar som "kinesiskt" eller åtminstone "icke-västerländskt". Här finns absurda scener med detaljerade beskrivningar av fruktansvärda saker skildrade utan de känslotoner man som västerländsk läsare förväntar sig. Det här är inte alldeles lätt att ta till sig, men mycket intressant.

Och ja, visst tycker jag att det är extra kul att en kines tilldelas priset just när jag på bloggen kör en kinesisk läsutmaning. Vill ni hänga med?

4 kommentarer:

 1. Bra timat med Vitlöksballaderna! Jag borde verkligen läsa mer kinesiskt då det är en blind fläck på min läskarta, har bara läst Su Tong i mytserien.

  SvaraRadera
 2. Intressant författare som man får ta ocj bekanta sig med!

  SvaraRadera
 3. Du har en enorm fingertoppskänsla!

  SvaraRadera
 4. Kul att du hade rätt gällande vinnaren! Jag hakar gärna på, ska se vad jag kan hitta på biblioteket. På bokus får jag besked att böckerna skickas inom 63 vardagar, det känns lite diffust så där. För att inte tala om svenska akademiens motivering.

  SvaraRadera