fredag 5 oktober 2012

Kod 400

Kod 400 av Sophie Divry, utgiven av Sekwa, 2012

Böcker om litteratur och böcker om arbetsplatser har varit populära teman på förlaget Sekwa, här är ytterligare en bok i den raden. Kod 400 handlar om en landsortsbibliotekarie med ansvar för avdelningarna geografi och oplacerbara böcker. På ett bibliotek är detta ett lågstatusområde i jämförelse med en mer populär avdelning som t ex historia. Bibliotekarien, tillika bokens berättarjag, ägnar dagarna, ja mer eller mindre hela livet, åt att klassificera, inordna, sortera. En dag när huvudpersonen kommer till arbetet upptäcker hon att en besökare dröjt sig kvar för länge och blivit inlåst över natten. Äntligen har vår huvudperson fått någon som tycks vara villig att lyssna då hon berättar om livet på ett bibliotek.

En nidbild av bibliotekarien som en ungmö, vars intresse för litteratur tagit över hela livet? Ja, delvis men inte enbart. I monologen som riktas till den oväntade besökaren finns också mycket passion, ilska, klokhet, längtan och ensamhet. Vår bibliotekarie kritiserar skarpt kommersialiseringen av bokindustrin och framhåller de odödliga "goda" romanerna. I Frankrike, liksom i Sverige, förlorar biblioteken sin självklara plats i samhället och böckerna förlorar sin självklara roll på biblioteken. Om detta har vår huvudperson en del att säga:

"Det är inte längre ett bibliotek där det råder en sordinerad tystnad bland hyllrader av lärda verk, det är en fritidsanläggning dit man kommer för att roa sig.

Kultur är inget man ägnar sig åt för nöjes skull. Kultur är människans eviga strävan att undslippa sin nesliga belägenhet som ociviliserad vilde." (s 56-57)

Sammantaget är Kod 400 en kort, intensiv, helt fantastisk roman. Texten rusar fram i ett hetsigt tempo och man blir lite tagen av huvudpersonens kärleksfyllda engagemang. Läsvärt för alla som gillar böcker.

Andra som läst är Bokmania, och dagarna går, Bokmoster.

7 kommentarer:

 1. Åh, låter underbart! Jag har läst flera starka böcker utgivna av Sekwa på sistone och gör så även just nu. Och nu förstår jag att jag får fortsätta på den inslagna vägen: Kod 400 måste bli nästa bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen slump att Sekwa är mångas favoritförlag :)

   Radera
 2. Lustigt. Just i dag läste jag en artikel i Skånska dagbladet (kan tyvärr inte hitta den online) om att det tysta biblioteket är på väg ut. Det ska i stället vara en mötesplats där man roar sig. Det låter ju i och för sig trevligt, men det finns ju andra platser för sådant.

  Funderar på att läsa den här i utmaningen Böcker om böcker... Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En perfekt bok om böcker är detta verkligen.

   Radera
 3. Den låter som ett måste at läsa :)

  SvaraRadera
 4. Verkligen bra bok! Jag gav bort mitt ex till min bibliotekarie på jobbet och hon blev så glad!

  SvaraRadera
 5. Åh, denna ska jag absolut läsa! :) Tack för tipset.

  SvaraRadera