torsdag 4 oktober 2012

Lässugen pojke

Att det är svårt att motivera pojkar att läsa har diskuterats under den gångna veckan. Men undantag finns. En arbetskamrat har en 11-årig pojke som önskar boktips. Killen läser på avancerad nivå för sin ålder, samtidigt som naturligtvis föräldrarna vill att texternas innehåll ska vara passande. Han har t ex läst och gillat Hungerspelstrilogin och mycket annat. Jag har tipsat om äventyrsklassiker av Jules Verne och Dumas, men vad skulle ni tipsa om? Han gillar Fantasy och jag har ju begränsad erfarenhet av genren. Men det kanske finns annat ni tror skulle passa också?

15 kommentarer:

 1. Ursula le Guin's serie om Övärlden borde kunna passa. Eventuellt Lian Hearn också, Över näktergalens golv är första boken om jag inte minns fel. Terry Pratchetts serie om Tiffany Acher. Första delen heter The wee free men. Tror de är översatta.

  SvaraRadera
 2. Den mörka materian av Philip pullman (alltså guldkompassen+den vassa eggen+bärnstenskikaren)! Jag läste de böckerna i ungefär den åldern och älskade de verkligen!

  SvaraRadera
 3. Jag läste David Eddings i tidiga tonåren, kanske kan funka?

  SvaraRadera
 4. Fantasy är jag inte jättebra på men jag har läst hela serien om Skämmerskans dotter och den är bra! Serien som börjar med Vargbröder kanske, åsså Harry Potter förstås men det är ju straffspark.

  SvaraRadera
 5. ser att de flesta jag tänkte på redan har nämnts... vi har ju också Narniaböckerna o kanske sagan om ringen.. "elidor det ngyllene landet" (minns inte författare nu) o Susan coopers serie med bland annat "ovan hav, under sten"

  SvaraRadera
 6. Anders Björkelids serie Berättelsen om blodet (Ondvinter, Eldbärare, Förbundsbryterskan)?

  SvaraRadera
 7. Vår 10-åring gav sig faktiskt på Sagan om Ringen och läste och gillade första boken.
  Lite enklare är Bilbo.
  Christoph Paolinis fantasyserie, den första är Eragon.
  Septimus Heap serien av Sage är både humor och magi
  Harry Potter förstås.
  Vargbröder.
  En serie som vår 10-åring uppskattat som inte alls är fantasy är Doktor Proktor av Jo Nesbö
  Det finns en svensk fantasybok som jag inte kommer på nu vad den heter som han läste innan Eragon. Återkommer när jag frågat honom...

  SvaraRadera
 8. Även om jag nu blir lite partisk så måste jag tipsa om "Doktor Kessners hemlighet". En modern äventyrsroman i klassisk tappning! Det handlar om Finn, en kille som många unga killar kan känna igen sig och identifiera sig med. Jag vet att Adam, som har skrivit boken, har haft en tanke kring att skriva en bok som ska attrahera unga killar att börja läsa eller läsa mer.

  SvaraRadera
 9. Sagan om ringen skulle jag säga precis som någon ovan här, den läste jag själv i den åldern. Sedan läste jag en serie av Thad Williams som heter Otherland, som handlar om framtiden när folk kopplar upp sig i en fantiasivärld genom en plugg i nacken, ungefär som i the Matrix. Det är jättemånga böcker och jag vet inte om det är lika spännande för den här yngre generationen som är så van vid datorspel som det var då när jag var yngre. Det handlar i alla fall om farliga saker som några barn måste akta sig för inne i en virituell verklighet.

  SvaraRadera
 10. Joseph Delaney har skrivit väktarserien. Huvudpersonen Tom blir lärling till traktens väktare och böckerna innehåller magi, äventyr och häxor b.l.a Böckerna är väldigt populära på biblioteket där jag jobbar.

  SvaraRadera
 11. Kom på fler saker:
  Spejarens lärling serien har vår kille läst alla böckerna i! Den var väldigt omtyckt.
  Myrrdin var boken jag for efter igår när jag kommenterade.
  Sen har vår dotter läst Den dansande djävulen och på beskrivningen tror jag den skulle platsa här.

  SvaraRadera
 12. Håller med om Pullmans trilogi! Kvalitetsfantasy.

  SvaraRadera
 13. Jag hade rekommenderat Terry Pratchett. Fantasy full med satir och humor och startat med Den makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare.

  SvaraRadera
 14. Tack så jättemycket för alla bra förslag!

  SvaraRadera
 15. Inte fantasy men väl bra böcker är Imorgon När Kriget Kom-serien av John Marsden!

  SvaraRadera