onsdag 10 oktober 2012

Tippade Nobelpristagare

Läser i SvD om de mest tippade Nobelprisvinnarna och har även egna förhoppningar. De olika experter som uttalat sig i SvD tror på Philip Roth, Alice Munro, Haruki Murakami, Ismaïl Kadaré, Tahar Ben Jelloun, Salman Rushdie, Joyce Carol Oates, Nuruddin Farah, Colm Tóibín, Assia Djebar, António Lobo Antunes, Yaşar Kemal, William Trevor, Amoz Oz och Karel Schoeman.

Att jag hoppas på en kvinna, i synnerhet en afrikansk har jag inte direkt stuckit under stol med. Men jag kan faktiskt inte riktigt bestämma mig för om jag hoppas mest på Assia Djebar eller Nawal el Saadawi. Jag har läst och tyckt om dem båda. Men Nawal är faktiskt dessutom lite av en idol, jag beundrar hennes styrka, hennes engagemang och hennes mod. Om vi håller oss i Afrika måste även Nuruddin Farah nämnas, han är förvisso ingen kvinna men han skriver feministisk litteratur. Även Tahar Ben Jelloun är en kandidat i min smak. Ngũgĩ wa Thiong’o och Chinua Achebe vill jag också påminna lite om.

Philip Roth från USA har jag läst, men även om jag tyckte mycket om hans roman Envar tycker inte jag att han står sig i jämförelse med en del andra författare. Det samma gäller även Joyce Carol Oates. Kanadensiska Alice Munro skulle jag dock gärna se som pristagare, hennes noveller är fantastiska. Men Margaret Atwood nämns inte, det måste vara en miss. Och Guadeloupe-födda Maryse Condé bör också finnas med på listan.

Japanen Murakami och kinesen Mo Yan har låga odds, men experterna tror ändå inte så mycket på dem utan menar att oddsen snarare ska tolkas politiskt. Jag har läst en bok av Murakami (Norwegian Wood) älskade halva och avskydde andra halvan. Han är ingen favorit hos mig. Mo Yan läser jag däremot med stort intresse just nu. Men kanske det äntligen är dags för Salman Rushie, vars bok Midnattsbarnen är en av världens bästa. Om vi håller oss i Asien vill jag också nämna Michael Ondaatje som en outsider. Lite längre västerut hittar vi Amos Oz, vars författarskap jag beundrar.

Ja, det kan ju bli någon från Europa också, fast de är hiskligt överrepresenterade redan. Två roliga alternativ Ismaïl Kadaré och Yaşar Kemal finns med bland experternas tips. En annan europeisk författare jag faktiskt gillar är Ian McEwan.

Nåja, i morgon får vi äntligen svar, jag håller några tummar för mina favoriter.

8 kommentarer:

 1. Det ska verkligen bli spännande att se hur de tänker i år. Otroligt svårt att tippa vad det kan bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rejält svårtippat. Och det är ju ganska kul med överraskningar. Fjolårets var den allra bästa!

   Radera
 2. Håller med dig och håller tummen för Assia D eller Nawal - dom kanske kunde få det båda, kvinnor som så fantastiskt skildrat kvinnornas villkor under förtryck och kolonialism?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra idé, den köper jag direkt. Båda är så värda priset.

   Radera
 3. Ja jag är faktiskt mer spänd än vanligt inför morgondagen. Kanske för att jag läst så många av favoriterna (tack vare dig förstås!)
  Får Kadare det blir jag ju väldigt förvånad men jag gillar ju honom så det vore kul, men men, han är ju inte nobelprisvän vad jag vet. Men man kan ju alltid ändra sig.....:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde ju vara svårt att tacka nej... Kadaré har du tipsat mig om :)

   Radera
 4. Jag tror inte att det kommer att bli ett delat pris, det känns som att de har slutat med det? Det ska hur som helst bli riktigt kul att höra vem det blir!

  SvaraRadera
 5. Heja Lyran! du had ju med rätt kandidat!

  SvaraRadera