onsdag 17 oktober 2012

Dåligt sällskap och narcissistiska bokbloggare

Gick det illa för Emma Bovary för att hon förläst sig på dåliga romaner? Påverkas man av fiktionslitteratur? Funkar biblioterapi? Påverkas man både på gott och på ont? Påverkas man även om man vet att det man läser inte är verkligt? Drivs bokbloggare av narcissistiska motiv av typen "you are what you share"? Måste vi synas för att uppleva oss själva som intressanta? Ja, detta och annat diskuterar vi på min litt vet kurs just nu. Som ni kanske kan ana har jag en del åsikter om ämnena... Vad tycker ni?

13 kommentarer:

 1. Jo men visst är det så! Det enda jag som bokbloggare tänker på när jag läser och skriver ned mina tankar är att jag sedan ska kunna bekräftas i sociala medier. Enbart. Vill gärna att du förmedlar det till GU. Eller kanske finns där andra drivkrafter som upplevelser, upptäckarlust, viljan att samtala om böcker och minnesanteckningar om läsande? Och förstås den sociala samvaron, att kunna hitta vänner som intresserar sig för det som jag gör. Att ha ett litet gäng att umgås med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska definitivt föra vidare alla dina revolutionerande och ganska långsökta förslag på tänkbara drivkrafter ;)

   Radera
  2. Tackar, jag är tacksam.

   Radera
 2. Oj vilka djupa frågor. Ärligt talat känns det lite krystat och lite Professor-som-tänkt-för-mycket-utan-att-vara-insatt. Narcissistiska bokbloggare? Vad kan man inte säga om andra bloggare då? Jag är glad att det inte är jag som ska diskutera det där. Skulle nog ha tröttnat på alla pretton och gått ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att tankegångarna om bokbloggare är plockade ur en bok och inte verkar spegla vare sig kursledningens eller kurskamraternas åsikter.

   Radera
  2. Haha, nej jag bara tänkte mig diskussionen. När jag hade litteraturhistoria avskydde jag när vi skulle analysera sönder böcker. Det här kastade mig tillbaka till de diskussionerna. Det är ju jättebra om kurskamraterna inte diskuterar så!

   Radera
 3. Snacka om att du måste få många träffar med den rubriken... JAg hann bli lite upprörd och funderade på om du menade mig, haha, innan jag började läsa.=) "Vadå dåligt sällskap??" "Vadå narcissistisk???"

  Och Anna: SÅ klockrent!!=) Så roligt och skriver verkligen under!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har på kursen lärt mig att bokbloggare, åtminstone i recensioner, har tråkiga rubriker till skillnad från kritiken i "riktig" press. Tänkte öva mig lite på rubriksättning, men kommer nog fortfarande att bara vara informativ när det gäller just recensionernas ribriker.

   Radera
  2. Det är en bra rubrik Lyran, fortsätt så!

   Radera
 4. Spännande frågor! Har inga svar, men tror inte att bokbloggare är mer ego än några andra typer av bloggare. Eller människor utan bloggar för den delen. Däremot mer intresserade av att läsa-prata-diskutera-klämma-titta på/om böcker på alla sätt som går!

  SvaraRadera
 5. Narcissist javisst! Eller? Just därför vi har så fina namn.

  SvaraRadera
 6. Hade gärna suttit som en fluga på väggen och lyssnat på era diskussioner...kanske surrat till lite då och då

  SvaraRadera