onsdag 3 oktober 2012

Födelsedagsmysteriet

Födelsedagsmysteriet, text av Martin Widmark, illustrationer av Helena Willis, utgiven av Bonnier Carlsen, 2012

Åh titta bilderna har färg, utbrister dottern överlyckligt när hon slår upp bokens första sida. Därefter släpper hon inte boken förrän hon bläddrat genom hela och kollat alla bilderna. Sedan är det dags att börja läsa. Själva läsningen har vi i familjen turats om med, dottern klarar att läsa texten, men vill gärna att mamma och pappa hjälper till. Och familjehögläsning är ju bara trevligt. Födelsedagsmysteriet är den 21a boken om Lasse och Maja och deras detektivbyrå. Vi har läst 4-5 böcker tidigare, sett en film och spelar ofta appen. Kanske dataspelet vore något för tomten att komma med.

I Födelsedagsmysteriet fyller Muhammed Karat 50 år och hans fru, Barbro Palm, ställer till med ett stort kalas. Under festen försvinner Barbros diamanthalsband under mystiska omständigheter och det står snart klart att någon i rummet är en tjuv. Lasse och Maja får i uppdrag att lösa mysteriet, som  visar sig vara en svår nöt att knäcka.

Fart och fläkt, spänning och humor präglar böckerna om LasseMajas Detektivbyrå, och Födelsedagsmysteriet är inget undantag. Att böckerna om Lasse och Maja år efter år är barnens egna favoriter och överöses med priser är inte förvånande - böckerna är helt enkelt oerhört roliga, de innehåller kluriga mysterier och de är precis lagom spännande. Lasse och Maja är kvicktänkta och modiga, men de kan även vara rädda ibland. De är perfekta att identifiera sig med, helt enkelt. ''

Sammantaget är Födelsedagsmysteriet en klassisk pusseldeckare värdig Miss Marple, en bok för alla lågstadiebarn.

Andra som läst: Dagens bok, Bokpratarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar