söndag 7 oktober 2012

Käringen mot strömmen om Little Bee

Ibland känner jag mig verkligen som käringen mot strömmen, men då får jag väl vara det då. Nu har jag lyssnat halvvägs in i Little Bee och undrar vad det är som ska vara så bra? Jo att författaren skriver initierat om ett oerhört viktigt tema, det är bra. Men allt är ju så lättsamt skildrat, precis som om det skulle vara farligt om läsaren verligen tog till sig hur överdjävligt vidrigt unga flickor blir behandlade både i våldssituationer och som flyktingar. Nu har jag inte kommit till detaljskildringen av själva "övergreppet", jag antar att då kommer tonen att förändras. Men boken behöver mycket mer svärta överlag för att fungera för mig. Som den nu är skriven blir inte huvudpersonerna trovärdiga nog att ta riktigt på allvar. Jag tror dessutom att uppläsningen av Malena Laszlo tyvärr förstärker det ytliga, naiva draget hos huvudpersonerna. Jag är rejält besviken för jag hade väntat mig mycket av den här boken.

9 kommentarer:

 1. Den ligger oläst hemma hos mig men nu verkar det inte så angeläget att ta tag i den längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, de flesta tycker ju faktiskt att den är bra.

   Radera
 2. Känner igen det där. Jag kände så för Små solfåglar långt bort. Angelägen men alldeles för "putsad"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så solfåglar har jag faktiskt inte ens hört talas om.

   Radera
 3. Jag läste den och tyckte nog inte att den var så putsad och naiv. Visst har den ett lättsamt tilltal men jag tycker inte problemen sopas undan. Däremot kändes slutet lite too much för mig. Lite mycket fioler och Hollywood sådär. Synd ändå om man väljer bort den. Många, många på mitt jobb har lånat boken och nästan alla gillade den. Det är en styrka att det är en bok som passar även de som inte läser så mycket och ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just att den passar många är en viktig styrka.

   Radera
 4. Ett typexempel på en bok jag ville läsa precis när den kom, men så går det några månader och den lockar inte lika mycket längre. Blev ju inte precis mer lockande nu ... :)

  SvaraRadera
 5. Hjälp, jag har helt missat bokens existens. Jag skyller på att den inte kommit i pocket ännu.

  SvaraRadera
 6. Läste den under dess engelska titel, The other hand, långt innan Sverigehajpen började. Och jag tyckte att den var lättviktig. Den började så bra, med flyktingkvinnans berättelse - men sedan blev det allt väldigt bestsellerbanalt...

  SvaraRadera