tisdag 2 oktober 2012

Författarens medialisering

Som en del i min litt vet kurs läser vi om hur författaren framställs/framställer sig själv i media. Jag tycker att det är mycket intressant och har läst en del autofiktioner med lite olika reaktioner. Knausgård har jag både älskat och avskytt, Felicia Feldt väckte min empati, Maja Lundgren är jag fascinerande ambivalent inför och Norén står jag inte ut med. Men mer intressant än hur jag reagerat är hur böckerna tagits emot av den litterära sfären och här kan man se stora skillnader beroende på makt och kön. Förvånande? Nej, inte särskilt. Om ni tycker att detta är intressant tycker jag att ni ska titta på det inbäddade klippet där min kursledare berättar om sin avhandling Sanna lögner. Carina Rydberg, Stig Larsson och författarens medialisering.

1 kommentar:

  1. Jag tycker ofta att det är mycket underligt när förlagen översätter utländska eller ger ut svenska författare, och inte ens bryr sig om att skriva en kort wikipediaartikel om författaren!

    SvaraRadera