fredag 20 juli 2012

Revolutionary Road

Revolutionary Road är baserad på romanen med samma namn av Richard Yates. Jag har länge tänkt läsa boken, men nu kunde jag inte längre motstå lusten att titta på filmen. Och filmen var verkligen bra, kanske nästan lika bra som boken?

Filmen utspelar sig under 50-talet i en förort, där den till synes framgångsrika familjen Wheeler bor med sina två barn. Men April och Frank Wheeler är inte så lyckliga som det ser ut på ytan. Båda längtar efter mer innehåll i livet, efter att förverkliga sig själva. Kanske kan en flytt till Paris var lösningen. En oplanerad graviditet förändrar dock parets planer.

I filmen är vissa saker tämligen övertydliga, om man råkar missa något får man det serverat av en mentalsjuk man som besöker paret Wheeler och sätter ord på allt. Finns han med i boken? För min del hade filmen vunnit på att mer antyda än skriva tittaren på näsan hur relationen ska tolkas. Trots detta tycker jag att Revolutionary Road är en mycket bra skildring av två passionerade människor som har svårt att kompromissa och behärska sig.

Filmen präglas av samma undergångsstämning som är så påtaglig i en annan roman av Yates: Easter Parade. Obevekligt drivs handlingen framåt mot avgrundens rand. Kan April och Frank undkomma ödet?

Skådespeleriet av Leonardo DiCaprio och Kate Winslet är trovärdigt och berättelsen är fängslande. Sevärt, tycker jag.

1 kommentar:

  1. Jag har inte sett filmen, men nu blir jag nyfiken både på den och boken.

    SvaraRadera