onsdag 25 juli 2012

Boktips till dottern önskas

Dottern har fastnat i att läsa Nalle Puh och har svårt att komma på något annat hon vill läsa (få läst för sig). Jag har försökt hitta lite böcker på Adlibris och vill gärna höra era tips. Vad tror ni t ex om Jag är jag av Emma Adbåge, Klas Klättermus av Thorbjörn Egner och Vitas hemlighet av Kerstin Lundberg Hahn? Förutom Nalle Puh gillar dottern LasseMaja-böckerna och Sandvargen. Men hon har ratat Kommissarie Tax, Vitnos, Prostens barnbarn och Håkan Bråkan. Astrid Lundgren har vi såklart läst en hel del av, med blandade omdömen. Dottern tycker inte om "otäcka saker" som vildvittror. Vilka är era bästa tips?

16 kommentarer:

 1. Svar
  1. Kanske är kapitelböckerna något avancerade för henne, men jag ska minsann testa. Hon växer ju snabbare än jag hinner med. Tack för tipset.

   Radera
 2. Kanske Ibbotsons "En hund och hans pojke"? Eller någon av Angerborns katastrofböcker (Kalaskatastrofen, Kaninkatastrofen, osv)?

  SvaraRadera
 3. Jag är jag är lite lagom tokig. Den gillade mina barn. Nattspaning tycker de också om. Lite mysterium likt LasseMaja. Tror det finns fler böcker i serien.

  SvaraRadera
 4. Vi läser sandvargen här hemma för 7åringen. Vi älskar den. Femåringen hänger på sådär. Klass 1B av Bross är också populära, fastän de är korta. Emil, bullerbyn mfl är också poppis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bullerbyn har dottern gillat, Bross ska jag kika efter på bibblan.

   Radera
 5. Ingelin Angerborns böcker och Tilda i serien Om jag bara inte ... (råkat klippa taxfrisyr eller köpt ett marsvin osv) har jag läst högt får många barn i ettan. De brukar bli mycket älskade, humor, vänskap och allmänt fina utan att vara alltför enkelt språk. Läsa själv rekommenderar jag alla i Helena Bross serie om 1B. Klassiker som jag också läst för ettor är bror Groda och bror Padda utdrag ur Det susar i säven och just Klas Klättermus. Sångerna är fina att sjunga också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det susar i säven har vi ju faktiskt! Tack för de andra tipsen, ska kolla efter dem.

   Radera
 6. Tam Tiggarpojken serien. Inte läskig men väldigt spännande.

  SvaraRadera
 7. Hur gammal är dottern? Jag minns att mamma läste "Lillebror och Nalle" (minns tyvärr inte författaren såhär på rak arm) för min syster när hon var... ja, vad kan hon ha varit, 6? Jag satt bredvid, jag var elva då och tänkte att "såhär ska en rikigt mysig, snäll barnbok vara". Väldigt fin, rar och positiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart 7 och hon har tidigare gillat boken om Lillebror :-)

   Radera
 8. Återigen rekomenderar jag Hicke Hiskelig Halvulk III av Cressida Cowell. Min lillebror skrattade så han nästan grät när han fick den läst för sig i den åldern. SVJ av Roald Dahl är väldigt fin och rolig! Fnissarnas hämnd av Roddy Doyle är också otroligt rolig, även för den vuxne.;-) Fransböckerna kan också vara ett tips!
  Synd att hon ratat Prostens barnbarn, de är ju fantastiska!

  SvaraRadera