tisdag 10 juli 2012

Ensam mullvad på en scen

Ensam mullvad på en scen, text av Ulf Nilsson, illustrationer av Eva Eriksson, utgiven av Bonnier Carlsen, 2012

Bokens berättare, 6-årige storebror, brukar sjunga för sin lillebror som då kiknar av skratt. Fast stå på skolans scen och sjunga, det vill storebror inte. Oron är mycket stor inför framträdandet, att stå på scenens kant är som att stå vid ett stup ner i havet. Storebror gömmer sig och beslutar sig för att inte gå ut på scenen. Då kommer lillebror och vill så gärna få stå tillsammans med sin storebror på scenen. Inte kan en storebror säga nej då.

Ensam mullvad på en scen är en fantastisk skildring av något som känns skrämmande för många barn: att stå i centrum och vara betraktad. Författaren tar barnens känslor på allvar och gestaltar nyanserat och lyhört hur det kan kännas i en 6-årings kropp när man är blyg och inte vågar. Lösningen är naturligtvis att man inte ska behöva vara ensam när man gör något som känns farligt. Förutom barns blyghet gestaltar författaren även, på ett underbart sätt, kärleken mellan två bröder. Såklart storebror vågar gå ut på scenen när han har den beundrande yngre brodern med sig.

Ensam mullvad på en scen innehåller vardagsdramatik, hemsk rädsla, stor kärlek och mycket humor. Det är en helt fantastisk berättelse som förtjänar många läsare. På förskolorna runtomkring övas barn att tidigt våga vara i centrum och berätta inför gruppen, på alla de förskolorna borde man även läsa om den ensamma lilla mullvaden.

Texten är lätt att ta till sig och passar de lite större förskolebarnen (4-6 år). Boken innehåller dessutom finstämda illustrationer som förstärker berättelsens varma, harmoniska stämning. Illustrationerna gestaltar även barnens kroppsspråk på ett lysande sätt.

Sammantaget är detta en mycket bra bok för alla, särskilt för de som upplevt blyghet. Min 6-åriga dotter, som i perioder varit mycket blyg, tyckte att det här var en riktigt bra bok! Hon kände igen sig i storebrors känslor och hon skrattade åt sången.

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Först och främst, tack för en fantastisk blogg! Tycker verkligen om dina boktips och skulle därför själv vilja dela med mig av ett.

  Har nyss läst ut "Den vita frun" och blev väldigt berörd. Det är en otroligt fin berättelse om mödraskap och kärlek. Har du läst den?

  Hälsningar Mia

  SvaraRadera
 2. Den här boken ska jag köpa till min blyger hemma, tack för tipset.

  Lina

  SvaraRadera