måndag 16 juli 2012

Tematrio - La France

Tematrio med franskt tema har jag haft förut i samband med Frankrikes nationaldag 14 juli och den traditionen vill jag behålla. Jag läser franskt då och då och blir sällan besviken. Denna gång hoppar jag över alla klassiker och berättar om lite nya franska favoriter. Berätta ni också om tre bra franska böcker!

1. Överst på listan hamnar alla litteraturälskares favorit: Drömbokhandeln av Laurence Cossé. Romanen handlar om ett omaka par som gör allvar av sin dröm och tillsammans startar en bokhandel som endast säljer "goda romaner". Litteraturhänvisningarna står som spön i backen och jag läser som förtrollad om alla goda romaner. Stendhal är ett måste har jag nu förstått.

2. Marie NDiaye är en av den franska samtidslitteraturens stora namn och Tre starka kvinnor är hennes internationella genombrott. Tre starka kvinnor är en roman om identitet, relationer och makt. De tre kvinnornas livsberättelser återspeglar sig i varandra på mer eller mindre subtila sätt. Beröringspunkter är utsatthet, främlingskap och relationer mellan män och kvinnor. På olika sätt domineras kvinnornas liv av andras förväntningar och krav.

3. I Atlantens mage av Fatou Diome berättar Salie från Senegal om hur det är att flytta från en liten by i Afrika till Paris. Diome skildrar människans existentiella kris och identitetsförvirring i exilen på ett mycket realistiskt sätt. Likt många invandrare upplever Salie att hon vunnit sin frihet i det nya landet, till priset av ensamhet och utanförskap.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

19 kommentarer:

 1. Jo, minsann. Jag lyckades hitta tre bra franska böcker i hyllorna. Dessa blev det.

  SvaraRadera
 2. Tre fransyskor från mig:
  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2012/07/tematrio-la-france.html

  SvaraRadera
 3. Läser väldigt lite franskt så jag får nog hoppa över veckans tematrio, men ser fram emot att få tips på bra fransk litteratur från alla er som deltar.

  SvaraRadera
 4. Jag har ännu inte läst Drömbokhandeln och kan inte låta bli att förundras över dess framgång. Av de blogginlägg och recensioner jag läst så känns det förvisso som om boken är ganska "småmysig" läsning men att den inte kommer att ge så bestående intryck. Rätt, eller? Nåja, jag måste väl bilda mig en egen uppfattning.
  Vad det gäller fransk litteratur så måste jag få tipsa om ett par av mina favoriter. Har du inte läst Simone de Beauvoirs Mandarinerna så måste du göra det! Jag själv kanske ska ge mig på en omläsning den här sommaren och återuppleva mitt första möte med existentialismen på riktigt. Hon skriver om politik och filosofi utan att för den skull glömma människorna bakom tankarna.
  Sedan måste jag ju tipsa om den franska novellkonstens mästare: Guy de Maupassant. Fettpärlan är väl den de flesta av oss har läst eller hört talas om men vilken novell som helst går bra.
  Och till sist, ännu en novell som tyvärr verkar vara ständigt aktuell: Brun morgon av Franck Pavloff. http://cafedelanouvelle.blogspot.se/2012/01/brun-morgon-av-franck-pavloff.html
  Hälsningar Tina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen, Tina. Drömbokhandeln är inte "stor" litteratur, men den tangerar många bokälskares dröm och den är helt enkelt en hyllning till litteraturen. Därav all kärlek :-)

   Radera
 5. Läser väl egentligen inte så mycket franskt, men för ett tag sedan fastnade jag förlaget Sekwa, som ger ut just franska böcker, så drar till med tre av dem: No och jag, Underjordiska timmar och Ru. http://fiberglasodin.wordpress.com/2012/07/16/tematrio-la-france/

  Har varit sugen på deras Drömbokhandeln också, och den låter ju onekligen intressant här.

  SvaraRadera
 6. Vad kul med franska böcker. Det finns ju egentligen hur många som helst men här är min lilla lista http://minbokvarld.blogspot.se/2012/07/vive-la-france.html

  SvaraRadera
 7. 1. Den första jag kommer att tänka på är ju Gavalda, som aldrig gör mig besviken.


  2. Vända blad, Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska, Ät mig, Igelkottens elegans har jag bloggat om förrut.


  3. Hade svårt att komma på en tredje, så jag kollade igenom Stockholms bibliotekskatalog på ämnet Frankrike och råkade på Kiffe, kiffe som jag läst och tyckte om.

  SvaraRadera
 8. Trevligt med franskt tema- jag har skrivit lite om en trio franskt på min blogg.
  http://ingridsboktankar.blogspot.se/2012/07/tematrio-franskt.html

  SvaraRadera
 9. JAg gillar franska böcker och mina tips finns här http://hoffafloffa.blogspot.se/2012/07/livres-francais.html

  Jag har förresten precis fått hem Drömbokhandeln, ser fram emot att läsa den!

  SvaraRadera
 10. Till slut blev det de här tre
  http://lottensbokblogg.wordpress.com/2012/07/17/tematrio-la-france/

  SvaraRadera
 11. Den där Drömbokhandeln får jag nog ta och leta upp.. :)

  SvaraRadera
 12. Frankrike är inte direkt min hemmaplan, men tre titlar fick jag ändå ihop. Och så är jag faktiskt sugen på den där drömbokhandeln! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och här är länken: http://tinaottosson.wordpress.com/2012/07/17/tematrio-frankrike/

   Radera
 13. Ett litet bidrag blev det här också! Drömbokhandeln är en bok som jag tänkt läsa framöver....de andra två var nya för mig!

  SvaraRadera
 14. Svårt tema för min del, men tre stycken hittade jag i alla fall. http://malinsblog.wordpress.com/2012/07/18/tematrio-la-france/

  SvaraRadera
 15. lite klurigt denna veckan, men tre favoriter hittade vi ändå! http://beasbokhylla.blogg.se/2012/july/tematrio-la-france.html

  SvaraRadera
 16. Lite svårt var det men här är min trio:
  http://sagasbibliotek.blogspot.fi/2012/07/tematrio-la-france.html

  SvaraRadera