tisdag 3 juli 2012

Colombes granne

Colombes granne av Tatiana de Rosnay, utgiven av Sekwa, 2012

Colombe, maka till den framgångsrike Stéphane och mor till tvillingsöner, arbetar som spökskrivare åt kändisar, men drömmer och att skriva en egen roman. Maken är ofta borta på tjänsteresor, Colombe har ansvar för hem och familj. När familjen flyttar in i en ny lägenhet förändras Colombes liv drastiskt. Mannen i lägenheten ovan spelar hög musik (Rolling Stones) på nätterna och hindrar Colombe från att sova. Gör han detta medvetet? Samtidigt får Colombe i uppdrag att agera spökskrivare åt en sexuellt frisläppt ung kvinna och för att lyckas med detta börjar hon läsa erotisk litteratur. De nya upplevelserna får Colombe att omvärdera sitt liv och se saker hon tidigare blundat för.

På ett yttre plan är Colombes granne en nervpirrande thriller om en kvinna som hamnar i en terrorliknande relation till sin granne. Den manlige grannen förföljer och bryter ner Colombes funktionsförmåga genom att störa hennes sömn. När maken är hemma är allt tyst och Colombe har svårt att övertyga omgivningen om att grannen medvetet trakasserar henne. Det inre skeendet kan beskrivas som en gestaltning av en hämmad kvinnas regression och nyvunna förmåga att använda sig av både sina sexuella och aggressiva impulser för att frigöra sig och utvecklas. Vad är fantasi, vad är verklighet? Det är upp till läsaren att avgöra. Romanens stora förtjänst är just dess växelspel mellan yttre och inre verklighet.

Författaren skildrar inledningsvis Colombe som en mycket försiktig kvinna. Hon undviker konflikter, anpassar sig och väljer att inte se tecknen på att relationen till maken präglas av undergivenhet från hennes sida. Personligen tycker jag att författaren är alltför tydlig och ensidig i in gestaltning av Colombes personlighet och stör mig lite på detta. När romanen längre fram antar karaktären av en utvecklingsroman förstår jag bättre varför författaren lagt så stor vikt vid att läsaren snabbt ska lära känna huvudpersonen.

Romanens text har ett otroligt driv, boken är en bladvändare man inte gärna lägger ner förrän den är utläst. Emellanåt tycker jag att händelseförloppet är lite långsökt, men berättelsen är som helhet så bra att jag lätt kan överse med detta.

Sammantaget är Colombes granne en oerhört spännande, suggestiv psykologisk thriller som både underhåller och oroar. Perfekt läsning i hängmattan!

Andra som läst och tyckt till är och dagarna går, Dagens bok, Nattens bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar