söndag 20 november 2011

Barnkonventionens dag

Den 20 november 1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen. För att fira detta kommer här lite tips på riktigt bra barnböcker.

 Grodan och kärleken av Max Velthuijs.

Det här är en alldeles bedårande kärlekshistoria om en grön groda, som blir kär i en vit anka. Andra har synpunkter på att de inte har samma färg, men det bryr sig inte grodan om. Däremot har han svårt att ta mod till sig och berätta för ankan att han älskar henne. Till slut väljer han en drastisk metod för att imponera på henne. En viktig bok med färgglada och lustfyllda bilder.


Mamma Mu får ett sår av Jujja Wieslander/Sven Nordqvist.

Den här Mamma Mu-boken innehåller stor dramatik; olyckor, blod och omplåstring. Berättelsen handlar om att ställa upp för andra och försaka det man själv vill ha och om det svåra i att erkänna att man gjort fel. Det bästa med Wieslanders böcker är att de är mer än bara roliga, utan att de blir pekpinnar. Viktiga ämnen behandlas i böckerna på ett lustfyllt sätt. Underbara, uttrycksfulla illustrationer.


Boken om Stina av Lena Anderson.

På somrarna bor Stina hos sin morfar på en skärgårdsö. Tillvaron på ön är idyllisk och handlingen kretsar kring vardagen. Skildringen av den nyfikna och kreativa Stina och den varma relationen mellan henne och morfadern är mycket fin. Stina är precis lagom kavat, lagom rädd och lagom företagsam. Sidorna innehåller relativt lite text och generöst med härliga akvarellbilder.


Tyranno av Murray Brodin/Bettina Johansson.

En alldeles vanlig morgon när Sarah vaknar ligger det en Tyrannosaurus rex bredvid henne i sängen. Han följer Sarah hela dagen och ställer till med en hel del ofog. Hela boken präglas av genus- och mångfaldsperspektiv, utan att detta skrivs oss på näsan. Sarah är en rolig förebild för många barn, hon är busig och uppfinningsrik. Att skapa en dinosaurie att skylla på är klokt i en värld fylld av krav. Text på rim och fantastiska illustrationer.


 Mormor & Morfar av Cecilia Rihs/Pia Niemi.

Mormor & Morfar handlar om ett äldre par, som varje dag ger sig ut på nya äventyr. Boken är fylld av fart, bus och roliga episoder. Detta är en mycket bra bok att börja med vid övergången till kapitelböcker. Här finns mycket bilder och en lättläst, rytmisk textmassa, som är precis lagom för ett barn på 4-5 år. Detaljerade, färgglada och hysteriskt roliga illustrationer.


Kalle som lucia av Skåhlberg/Dahlquist.

Kalle drömmer om att få vara Lucia. Och det ser ut som om Kalle ska kunna få sin önskan uppfylld, ända tills rektorn beslutar att man inte får ändra på traditionerna. Kalles föräldrar stöttar honom och går till rektorn för att protestera. Men i slutändan blir det Kalles egen list och en hjälpsam kamrat som kommer att styra över skolans Luciafirande... Härlig berättelse, som handlar om att man måste få vara sig själv, och uttrycksfulla bilder.


Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum.

Detta är en spännande, magisk berättelse om den ängsliga Gittan, som tappar bort barnen och fröknarna i skogen då dagis är på utflykt. Ställd inför det otäcka finner Gittan sitt mod och förmår övervinna sin rädsla. Detta tidlösa tema gör att boken uppskattas av både barn och vuxna. Texten är barns-lik, kaxig, rolig, illustrationerna är moderna, expressiva, suggestiva.


Jordbarn, himmelsbarn av Choi Sukhee.

I bilderboken Jordbarn, himmelsbarn får vi lära känna en liten flicka som älskar det mesta här i livet. I början av boken berättar flickan om sin kärlek till solen, månen och stjärnorna, i slutet har turen kommit till jorden, pappa och mamma. Texten är kort, poetisk med rytmiska upprepningar, illustrationerna av de kinesiska tecknen är mycket vackra.


Kraken av Boel Werner.

När Boel bara är en liten plutt får hon en krake. Krakar brukar kunna flyga och spruta eld, men Boels krake gillar mest att äta kakor. Ofta krigar Boel och kraken på en sten - kraken vinner alltid. När våren kommer har Boel blivit starkare, hon kan nu dra med sig kraken. Men Kraken lyckas rymma för att leva ett liv i frihet. Underbar symbolik och färgglada, uttrycksfulla och underhållande illustrationer.


Vem ska trösta knyttet? av Tove Jansson.

Knyttet är en liten varelse, som är så rädd för ensamheten att han en dag beslutar sig för att ge sig ut i världen. Han möter många varelser, men är för blyg att ta kontakt med dem. Vid havet får han syn på en flaskpost och brevet inuti är från ett ensamt, övergivet litet skrutt som längtar efter att bli tröstat. Knyttet börjar känna sig modig, han har fått en uppgift att fylla. Vemodigt, varmt och spännande.


Den magiska penseln av Donaldson/Stewart.

En dag får flickan Shen en magisk pensel. Med den ska hon måla åt de fattiga, men inte åt de rika och mäktiga. Allt Shen målar blir verkligt, hon målar mat och kläder de behövande. För detta blir Shen berömd. En dag kommer kejsaren och begär att hon ska måla ett guldmyntsträd åt honom. Då Shen vägrar sätts hon i fängelse. En poetisk saga på rim om barnets list och skapandets inneboende styrka.


Pricken av Margret Rey/ H.A. Rey.

Pricken är en liten brunprickig kanin som föds i en stor kaninfamilj där alla andra är helvita. Mamma Kanin tycker lika mycket om alla sina ungar, men oroar sig för vad Morfar ska tycka om Pricken. När Morfar ska ha kalas, måste Pricken stanna hemma. Han försöker ta bort sina fläckar, misslyckas och rymmer hemifrån. Det här är en oerhört klok och enkel berättelse om utanförskap och olikhet.


Vem bestämmer? av Stina Wirsén.

I Vem bestämmer? är en liten och en stor på kollisionskurs hela tiden. Stor vardagsdramatik och sprutande tårar. På ett otroligt träffsäkert sätt och med enkla medel beskriver författaren både barns och vuxnas upplevelser. Illustrationerna är enkla, men fångar exakt den känslomässiga tonen i berättelsen.

2 kommentarer:

  1. Vilket finurligt inlägg! Är själv barnsligt förtjust i barnböcker och kan aldrig få för många tips. :-)

    SvaraRadera
  2. En av de fina sakerna med att få barn är att få tillfälle att läsa så mycket barnböcker igen :-)

    SvaraRadera