tisdag 3 november 2009

Månadssummering - Oktober

Lite blandad kompott blev det denna månaden. Roth, Munro, Le Clézio och Petterson utgjorde höjdpunkterna, medan Mankell var ett riktigt bottennapp.


Envar av Philip Roth

"Ålderdomen är inte en kamp - ålderdomen är en massaker." Detta är kontentan av romanen, där vi får följa huvudpersonen från barndomen till ålderdomen, då han slutligen förlorar kampen mot sjukdom och lidande. Det rena språket kombinerat med den osminkade skildringen av huvudpersonen gör Envar till en mycket läsvärd roman.


Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro

Innehåller nio noveller som handlar om kvinnors liv, deras drömmar, förhoppningar och sorger. Novellerna sätter relationer i fokus och gestaltar hur kvinnornas val påverkar livets gång. Tonfallet präglas av svårgripbar melankoli, närhet och realism. Tempot är dröjande och språket precist. Novellerna speglar livets oförutsägbarhet.


Ut och stjäla hästar av Per Petterson

67-årige Trond har dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. I byn träffar han dock en man från barndomen och minnena från en mycket speciell sommar gör sig påminda. Romanen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Vackert språk, lågmäld stämning.


Hungerns visa av J-M G Le Clézio

Hungerns visa är ett mycket fint kvinnoporträtt och en nyanserad skildring av ett historiskt skede. De båda perspektiven, det individuella och det samhälleliga, förstärker varandra och skapar en fördjupad förståelse hos mig som läsare. Le Clézio är som alltid läsvärd, och berättelsen om barnet och den unga kvinnan Ethel är gripande och vacker.


Kinesen av Henning Mankell

Kinesen handlar om ett brutalt massmord i Hälsingland, en domare från Skåne, kineser som utnyttjades som slavar vid de nordamerikanska järnvägsbyggena och om politiska motsättningar i dagens Kina mellan Mao-trogna gammelkommunister och nyrika kapitalister med imperialistplaner. Spretigt innehåll, taffliga personskildringar.


Älskade av Toni Morrison

Älskade är Toni Morrisons mest kända roman och den skildrar det brutala slaveriet i sydstaterna. Den svarta kvinnan Sethe bor med sin tonårsdotter Denver i ett hemsökt hus i Ohio. Inbördeskriget är slut och slavarna har befriats. Språket är poetiskt och vackert och handlingen förs framåt via tillbaka- och sidoblickar och drömliknande sekvenser.


Nära hem av Alice Munro

Berättelserna i denna novellsamling handlar om kvinnors vardagsliv och de utspelar sig ofta i kanadensiska småsamhällen. Här får vi följa unga kvinnor som upptäcker sin sexualitet, äldre kvinnor som kämpar förgäves för att inte åldrandet ska märkas och kvinnor som försöker få sina relationer att fungera. Noveller man känner sig hemmastadd i.


Drottningoffret av Hanne-Vibeke Holst

Drottningoffret är den avslutande, fristående delen i författarens trilogi om kvinnor och makt i dagens Danmark. Romanen kan läsas som en spännande deckare, men den handlar även om världspolitik, terror, extremistgrupper, rasism och starka kvinnor. Bokens styrka är personbeskrivningarna, svagheten att den greppar över lite väl mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar