onsdag 11 januari 2023

Den blå rullgardinen


Agnes von Krusenstjerna har jag tidigare läst och skrivit en del om, men läst väldigt lite av. Nu ska det bli ändring på detta, jag planerar av läsa hela von Pahlen-sviten, dock inte i sträck. Likt många samtida författarsystrar var Agnes von Krusenstjerna klen till hälsan och hon ingick ett äktenskap som inte accepterades av föräldrarna. I flera av hennes romaner skildrades sexualitet med en öppenhet som vida överskred vad som ansågs vara korrekt under början av 1900-talet och därmed rönte böckerna stor uppmärksamhet.

Publiceringen av von Pahlen-sviten blev långdragen då förläggaren ville stryka stötande partier. Slutligen byttes förlag och böckerna gavs ut. De möttes av en fullständig bojkott och negligerades totalt. Tystnaden bröts dock av Karin Boye, som gav Agnes von Krusenstjerna sitt stöd. Därefter utbröt vad som kom att kallas Krusenstjernafejden, eller von Pahlenfejden. Denna fejd pågick under två års tid och utvecklades till en allmän kamp om litteraturens ställning gentemot gällande etiska och moraliska normer.

Den blå rullgardinen är således första delen i en svit av sju böcker. Den unga flickan Angela har blivit föräldralös och kommer, efter en hel del diskussioner i släkten, att tas om hand av sin unga, ogifta faster Petra. De bosätter sig på Eka herrgård i Småland, där relationen mellan dem fördjupas. Petra blir med tiden både som en mor och en äldre syster till Angela, även om saknaden efter föräldrarna och barndomshemmet med den blå rullgardinen dröjer sig kvar. I närheten av Petra och Angela bor övriga släktingar samt familjer som arrenderar mark. 

En av de mest underhållande aspekterna i boken är alla underbara, elaka personbeskrivningar: 
"Daniel var lång, litet framåtböjd, med ett gulblekt ansikte. Munnen var vek som hos ett barn. Över hela hans utseende var något slappt och karaktärslöst, som gjorde att man efter det man sett honom strax skulle glömt honom igen, om det ej varit för ögonens skull. Stora, svarta, brunno de djupt inne i ögonhålorna med en underlig orolig glans."

Här finns också inslag av mer skandalös karaktär: 

"Här slogo de sig ned, heta, med flämtande andedräkt. Han sökte hennes händer och fann dem. Icke nöjd härmed trevade han med sina långa smala fingrar i hennes kläder. Liksom han förut jagat efter henne på skogsstigen, jagade han nu med sina händer efter hennes kropp under kläderna. Där han rev upp, knäppte hon åter till om sig i en förtvivlad och ändamålslös strid, som gjorde deras blod brinnande. Och när han äntligen tog henne, kände hon det, som om hon plötslig stupat omkull mitt i sin hetsiga språngmarsch, men det var icke döden utan livet som spred sig genom hennes domnade lemmar."

Båda citaten lånade från Projekt Runeberg, där boken kan läsas.  

Sammantaget är Den blå rullgardinen en långsamt berättat historia, med många utvikningar kring sidokaraktärer. Jag uppskattar det långsamma berättartempot och gestaltningen av relationen mellan Angela och Petra, och ser fram emot att följa dem framöver. 

DEN BLÅ RULLGARDINEN
Författare: Agnes von Krusenstjerna
Uppläsare: Marika Lagercrantz
Förlag: Albert Bonniers (2013), Storytel (2022)

2 kommentarer:

  1. Vad kul! Jag läste hela serien för ett par år sedan och tyckte det fanns mycket intressant - just för sin tid. Den här serien måste ha varit ganska skandalös i all sin förtida feminism med hbtq-teman... Jag tyckte det var bra läsning! Ser fram emot att höra vad du tycker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade verkligen första delen, ger mig på andra i februari.

      Radera