tisdag 24 januari 2023

Björnjägarens döttrarI Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl låter sig författaren inspireras av Aleksis Kivis finska klassiker Sju bröder från 1870. Handlingen är flyttad till nutid och handlar om sju systrar som lever ett okonventionellt liv i vildmarken. Romanen Augustnominerades mycket välförtjänt.

Historien berättas av en kvinna som fascineras av de sju systrarna Leskinen och bestämmer sig för att dokumentera deras historia i hembygdsföreningens årsbok. Systrarna växer upp med en kuvad mor och en dominant, våldsam far. De går inte i skolan och lär sig aldrig läsa. Fysisk styrka och kunskap om jakt förhärligas, medan svaghet, förkroppsligad av modern, och ett vanligt liv i staden föraktas. Efter föräldrarnas död beslutar de äldsta systrarna att alla flickorna ska flytta långt ut i vildmarken, leva efter faderns regler och dyrka hans visdom. Skogslivet innebär svält, sjukdom och våldsamma tillrättavisningar då någon vill bryta sig loss från gemenskapen och leva sitt eget liv.

Björnjägarens döttrar är en mustig och våldsam historia om utanförskap, underkastelse, trasiga familjerelationer och total misstro gentemot samhället. Författaren skildrar, med stor detaljrikedom, de umbäranden flickorna utsätts för med värkande, frusna kroppar och hungriga magar. Den sura stanken av otvättade kroppar och det brutala förtrycket blir systrarnas vardag. När de reser till marknader för att sälja sina varor ägnar de sig åt ett hejdlöst supande som ofta slutar i säng med någon karl. Sammantaget är det här är en överväldigande, ohämmad och underhållande roman som emellanåt känns som en knytnäve i magen. 
BJÖRNJÄGARENS DÖTTRAR
Författare: Anneli Jordahl
Uppläsare: Stina Ekblad
Förlag: Norstedts (2022) Storytel (2022)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar