onsdag 18 januari 2023

Veckans kulturfråga v.3 2023

Vilka tunna böcker vill du lyfta fram? undrar Linda i veckans Kulturfråga, en utmaning jag tänker börja delta i. Ja hjälp, vilka vill jag inte lyfta fram? Jag läser ju allra helst kortare texter och uppskattar författare som inte breder ut sig, utan lämnar lite till läsaren att tolka. I 2022 års novellkalender finns mängder av tips på fantastisk litteratur i det kortare formatet, men idag ska jag välja några andra fina texter.
 

I Onda stenar av Milena Agus berättar ett barnbarn om sin mycket speciella farmor. Det här är en kort, engagerande berättelse, som rymmer starka känslor och ovanliga upplevelser. 

Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe handlar om en kvinna som helt lever för sin familj, kärleken till mannen är passionerad, uppslukande. Tills det en dag står klart att maken har en annan kvinna. 

Kärlekens geografi av Nina Bouraoui handlar om en passionerad kärlekshistoria mellan en medelålders kvinna och en yngre man. Romanen är mycket intensiv och tar upp intressanta frågeställningar om den verkliga individen kontra hur man framställer sig. 

Alla böckerna ovan, och många fler därtill, är utgivna av Elisabeth Grate Bokförlag.

14 kommentarer:

 1. intressanta tips, Nina Bouraoui har jag läst men inte riktigt fastnat, än

  SvaraRadera
 2. Hon är väldigt speciell, jag gillar skarpt.

  SvaraRadera
 3. har läst Onda stenar och Gilles kvinna men inte Kärlekens geografi. kom just att tänka på att Min far och En kvinna av Annie Ernaux också är tunna böcker

  SvaraRadera
 4. "Kärlekens geografi" har jag tänkt läsa, tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 5. Känner inte alls till de böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Hon är fantastisk, en framtida Nobelpristagare.

   Radera
 7. Känner igen dem alla men har inte läst någon av dem. Varför inte det mån tro? Grate har en bra utgivning och jag älskar ju korta böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grates utgivning är fantastisk, Bourdouxhe ovan var inspiration för Simone de Beauvoir!

   Radera
 8. Fina tips! Älskar ju Bouraoui, men de andra har jag faktiskt inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev ju lite fnissig när jag såg att du inte hade Bouraoui med på din lista eftersom jag vet att hon är en favorit hos dig.

   Radera