måndag 16 januari 2023

Naturliga beteenden


Sedan slutet av 1980-talet har jag studerat och arbetat med föräldraskap - främst mödrande. Den psykologiska kunskapen om hur den egna uppväxten, det egna anknytningsmönstret, påverkar föräldraförmågan är stor. Det vi vet är att otrygghet föder otrygghet, barn som växer upp med bristfälliga relationer till sina föräldrar har svårt att skapa trygga, lyhörda relationer till sina barn. Tyvärr satsar samhället alldeles för lite på tidigt föräldrastöd för att motverka att negativa mönster ärvs generation efter generation. Naturliga beteenden av Golnaz Hashemzadeh Bonde är en roman som på ett fint sätt skildrar hur en flickas känslomässigt torftiga uppväxt leder till ett mödrande som utgår från mammans behov snarare än barnets. 

Berättelsen om Lily skildras växelvis ur barnet Lilys och mamman Lilys perspektiv. Lily växer upp med en ensamstående, i hög grad frånvarande, mamma. Mamman arbetar mycket och Lily får tidigt lära sig att ta hand om sig själv. Och om katten Majsan, som inte heller hon klarar av att vara en omhändertagande mamma. Den enda hjälp Lily har är grannen, en medelålders kvinna som blir misshandlad av sin son. Lilys mamma orkar inte med nära relationer, även när hon är hemma är hon känslomässigt frånvarande. När Lily blir mamma kretsar allt kring den fysiska närheten till barnet.

Stundtals är Naturliga beteenden oerhört smärtsam läsning. Texten är rakt på sak och oftast osentimental. Huvudpersonen Lily vacker starkt engagemang och stor medkänsla, det är svårt att orka ta till sig att barn faktiskt lever så utsatta som Lily. Sammantaget är detta en viktig roman som berör läsaren. 

När jag läser andras reaktioner på romanen ser jag att man ibland tolkar det som positivt att Lily, som mamma, ger så stora mängder närhet. Tyvärr ser jag snarare en nybliven mamma som är så utsvulten på närhet att hon ger barnet det hon själv hade behövt/behöver i stället för att avläsa och tillfredsställa hans behov. Ett litet barn har behov av en enorm mängd närhet, men också hjälp att lära sig stå ut med egna affekter, att kunna vänta på behovstillfredsställelse (typ 1 minut i början) och att få rutiner som strukturerar hjärnans utveckling. Risken är tyvärr stor att Lilys son utvecklas till en i grunden otrygg, ängslig kille med egna svårigheter att skapa hälsosamma nära relationer. 
NATURLIGA BETEENDEN
Författare: Golnaz Hashemzadeh Bonde
Uppläsare: Siham Shurafa
Förlag: Wahlström & Widstrand (2022) Storytel (2022)

4 kommentarer:

 1. Får jag fråga, det kursiva som inleder din text är det DIN kommentar eller gäller det författaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min kommentar, jag jobbar som psykolog.

   Radera
  2. Aha! Det var intressant med din infallsvinkel isåfall. Tack, då förstår jag bättre!

   Radera
  3. Ja, jag kunde inte låta bli att läsa boken utifrån mitt perspektiv :) Gillade den skarpt.

   Radera