söndag 22 januari 2023

En smakebit ur Ixelles


Idag, liksom igår, blir det en sportfylld dag. Här hemma tittar vi på skidskytte, hockey och hästhoppning den här helgen. Tyvärr har jag inte möjlighet att titta på skidor annars hade jag tryckt in det också. Dottern skriver ett skolarbete om romantiken, det gör mig verkligen sugen på att börja plugga igen. Kanske snart dags att ta sig igenom den där B-kursen. 

Söndag betyder som vanligt att det är dags att hänga med på utmaningen "En smakebit på søndag", som administreras av Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Många bokbloggare deltar och delar varje vecka ett avsnitt ur valfri bok. Utan spoilers, såklart! Det här är ett kul sätt att få tips. 

Den här veckan blir det ett citat ur en bok jag nyligen börjat läsa och inte riktigt kommit in i ännu, Ixelles av Johannes Anyuru. Berättelsen utspelar sig i framtiden och handlar om en ensamstående mamma och hennes pojke. Anyurus böcker är komplexa, men brukar ge lön för mödan, jag har höga förväntningar på den här Augustprisnominerade romanen.  
 
Hålet som farsan hade klippt i nätstängslet var kvar, efter alla år. Ett rostigt ärr bland vildblommorna. Mio skulle inte behöva bultsaxen - han kände ödets kraft. Han tog tag i stängslets öglor, ryckte så att revan vidgades. Ruth skakade på huvudet och fnittrade nervöst, men kröp igenom.

De kom ut på andra sidan, halvsprang i det kuperade landskapet. Ruth skyndade före, antagligen rädd för att nån skulle se dem från en passerande bil och ringa en av de där säkerhetsfirmorna. Sanden rasade under hennes fötter - hon kasade skrattande nedför en backe och klättrade upp igen.

22 kommentarer:

 1. Jag kan inte bestämma mig om jag ska läsa den här. Jag gillade verkligen den enda jag läst av honom, men temat här känner jag mig tveksam till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken har du läst? Jag älskade "de kommer att drunkna ..."

   Radera
 2. Johannes skriver så vacker i början, har inte läst färdigt fast jag fick boken signerad på Bokmässan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det missade jag på bokmässan. Och dig också!

   Radera
 3. Känner ju till Johannes Anyuru, men har inte läst något av honom.

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Har laddat hem den på Storytel och ska nog läsa den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får jämföra upplevelser när vi läst klart :)

   Radera
 5. Känner till författarnamnet men inte läst något. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så med författare, man känner till men lockas inte riktigt. Läsare har ju olika smak :)

   Radera
 6. Konstigt nog har jag inte läst Anyuru trots att jag sett honom lite överallt. Jag gillar dystopier, men vet inte om detta är rätt bok att bekanta mig med honom...Tack för annorlunda smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och skulle börja med den.

   Radera
 7. jag gillar att lyssna på Anyuru men jag är inte så förtjust i hans böcker. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 8. Jag älskar att plugga men får lägga band på mig emellanåt för numera orkar jag inte med så mycket mer utöver jobb, träning och hobbies. Men är samtidigt sugen på att någon läsa lite litt.vet...

  SvaraRadera
 9. Vill verkligen läsa, men den känns för komplicerad för min trötta hjärna. Hade tänkt läsa i julas, men det får nog bli senare i vår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är inte helt lätt att komma in i, men hoppas jag får till det.

   Radera
 10. Det enda jag läst av Anyuru är "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar". Den imponerade inte alls på mig.

  SvaraRadera
 11. Jag har en bok liggande av författaren får ta tag i den först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, känner igen det där med att ha liggande ...

   Radera